keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Tervetuloa terassille!

Terassikausi on nyt virallisesti avattu! Nimittäin kolme kuukautta kestävä ihana kesäkausi omalla lasitetulla terassillamme. Yrttien ja laventelien ympäröimänä, sohvan pehmeään tyynykasaan uppoutuneena on mitä parhainta viettää päiväkahvihetkiä tytöntylleröisen torkkuessa päiväuniaan. Suurin osa kahvihetkistä on minun omaa aikaa, mutta ihanan piristyksen tuovat iltapäiviin välillä terassillemme piipahtavat ystäväni. Kakkua tai jätskiä kahvin kera hyvän ystävän seurassa, voiko enempää toivoa? :)


Terassin lempipaikkani on siis ehdottomasti varjoon jäävä sohva. Varpaani kyllä nauttivat auringosta, mutta saan turhan helposti auringonpistoksen täydessä porotuksessa. Varjoinen, mutta lämmin paikka on siis minulle mieleen. Välillä vetäisen hieman verhoja eteen, jos tuntuu, että kaipaan lisää suojaa. Ohuet verhomme siilaavat valoa juuri sopivasti, olen ollut niihin todella tyytyväinen. Mikä hauskinta, aikanaan laitettuani ne terassille näin monien ohikulkijoiden seisahtuvan läheisellä kävelypolulla ja katselevan pitkäänkin terassiamme. Myös käsien viittoilua näkyi. Viimeisen parin vuoden aikana lähikatujen rivitalojen lasitetuille terasseille alkoikin sitten ilmestynyt aika lailla prikulleen saman näköisiä verhoratkaisuja. Liekö sattumaa? :) Minua eivät tuijottelut ole haitanneet, päinvastoin suhtaudun niihin ilolla ja ylpeydellä, on nimittäin huippua jos on voinut antaa inspiraatiota muillekin kodinsisustukseen!



Sohvalta käsin on sitä paitsi ihana katsella yrtti-istutuksia ja puutarhan uudistunutta kukkapenkkiäni. Täksi kesäksi istutin useamman ruukullisen basilikaa ja oreganoa, jotka käyvät lähes ruokaan kuin ruokaan. Lisäksi otin paria eri minttua, marokonminttua ruokiin ja makuvesiin, ja intianminttua ihan koristeeksi, koska se kasvaa kauniisti amppelista alaspäin pitkillä versoilla. Suosikkiruukkukukkaani laventelia laitoin yrttiruukkujen pariksi hieman sinne sun tänne. Käyn välillä hieman pyyhkäisemässä kädelläni sen lehtiä saadakseni ihanaa laventelin tuoksua terassilleni.




Tänä kesänä kokeilen ensimmäistä kertaa myös sileälehtisen persiljan ja köynnöskrassin kasvatusta. Persiljasta haluaisin tehdä pestoa, ja krassin kukkia puolestaan käyttää ruokien koristeluun ja salaatteihin. Krassi on minulla tällä hetkellä seinähyllyllä, mutta jos se ei suostu kasvamaan alaspäin, siirrän sen terassin ulkopuolelle ja laitan sille muutaman istutuskepin tueksi. Seinähyllyille olen nostellut kesäksi lyhtyjä ja lasipurkkeja pois pienten innokkaasti kaikkea hamuavien vauvakäsien ulottuvilta.



Tiipii on pystytetty täksikin kesäksi terassille lasten leikkejä varten. Sen sisältä kurkistava dinosauruspallo on ihan hauska tyylirikko. Ei kaiken tarvitse olla juuri yksi yhteen sisustuksessa, varsinkaan jos siitä on lapsille iloa ja huvia!


Aioin aluksi kesän tullen hävittää syksyllä sitomani hortensiakranssin, mutta kun laitoin koukkuun näkinkenkäamppelin, tulin toisiin ajatuksiin. Näkinkenkien ja kuivahtaneiden hortensioiden värimaailma on tismalleen sama! Viime aikoina monet 1980-luvun retrojutut ovat tulleet muotiin, kuten rottinkikalusteet. Luulen, että nämä näkinkenkäamppelit ovat seuraava juttu. Ne eivät ole liian räikeitä tai mauttomia, vaan itseasiassa sointuvat älyttömän hyvin pinnalla oleviin pehmeän ruskean ja sammaleenvihreän sävyihin. Joten jos näet kirpparilla tällaisen, niin kannattaa napata talteen!


Yksi lasitetun terassin parhaita puolia on lasien tuoma suoja sateelta ja viimalta. Meillä moni sisällä tarpeettomaksi jäänyt huonekalu on saanut uuden elämän terassilla. Suosikkejani ovat puolipyöreä pöytä ja vanha yöpöytä, molemmat kirpputorilöytöjä. Niiden pariksi sopivat modernimmatkin kalusteet, kuten betoniset jakkarat. Aitoa puuta olevia huonekaluja on vain niin helppo yhdistellä eri tyyleihin!



Tällainen on siis meidän ihanan terassimme ilme juuri nyt! Uskon, että tulemme viettämään tänäkin kesänä täällä ihania hetkiä perheen ja ystävien kanssa. Kotoilun merkitys korostuu nyt, kun ulkomaillekaan ei kannata oikein matkustaa. Siinä onkin hyvä syy tehdä omasta terassista tai parvekkeesta kodikas pesä, jossa voi täysillä nauttia kiireettömistä kesäpäivistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...