keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Mieheni paras parsarisotto + viinivinkki

Tässä se nyt tulee, nimittäin toivottu parsarisoton resepti! Resepti on yksi mieheni bravuureista, ja varsinkin kevätaikaan teemme tätä tiuhaan. Ainesosien määrät ovat reseptissä jossain määrin viitteellisiä, koska hän kokkailee tämän yleensä käsivaralla.


Alle postatuista kuvista paljastuu myös myös yksi ammattikokkien risotontekoon liittyvä salaisuus, jota ei yleensä missään reseptissä mainita. Keksittekö, mistä on kysymys?

Mieheni paras parsarisotto
(5-6 annosta, valmistusaika alle 30min.)

500g parsaa 
suolaa
25g voita
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä paistamiseen
1 kasvisliemikuutio (luomu, ei natriumglutamaattia)
vettä
 5dl risottoriisiä (arborio)
1,5dl valkoviiniä
1,5dl kermaa
100g parmesaania raastettuna
puolikkaan ison sitruunan mehu

Jos haluat risottoon enemmän parsan makua, valmista myös parsapyree:
250g parsaa (puolet risottoreseptin alussa mainitusta parsasatsista)
0,5dl keitinlientä
0,5dl kermaa
2tl sitruunamehua
suolaa

1. Poista parsoista puumainen tyvi, ja kuori parsat. Pilko parsat kahtia. Keitä parsat runsaassa vedessä (3-5 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen), jossa on joukossa 1 tl suolaa ja 25g voita. Jäähdytä kylmässä vedessä ja pilko sitten parsat noin parin sentin paloiksi. Muutaman parsan voit pilkkomisen sijasta halkaista pituussuunnassa, ja niillä voit lopuksi koristella annoksen. Säästä keitinliemi, mikäli aiot tehdä parsapyreen.


2. Kuutioi pieneksi sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne kattilassa reilussa määrässä oliiviöljyä.



3. Lisää riisi joukkoon, ja kuullota niitä sipulien kanssa hetken.


4. Liuota kasvisliemikuutio pieneen määrään kiehuvaa vettä ja lisää kasvisliemi kattilaan. Lisää päälle kuumaa vettä sen verran, että riisi peittyy.


5. Hämmennä riisiä kattilassa, anna riisin kiehua kevyesti koko ajan. Aina kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää uutta kuumaa vettä kattilaan niin paljon, että riisi peittyy. Jatka tätä noin 12 minuuttia (muutama minuutti vähemmän, kuin mikä riisin pakkauksessa on annettu keittoajaksi).

6. Lisää lopuksi valkoviini kattilaan ja hämmennä liedellä, kunnes se on imeytynyt riisiin. Siirrä kattila pois liedeltä. Jos haluat risotosta parsaisemman, lisää parsapyree kattilaan samaan aikaan kuin viini.


7. Lisää joukkoon kerma ja parmesaaniraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut risoton joukkoon. Lisää sitruunamehua ja suolaa makusi mukaan. Lisää joukkoon keitetyt parsanpalat (250-500g, riippuen siitä, käytitkö puolet jo parsapyreeseen). Koristele pituussuunnalla halkaistuilla parsoilla.


8. Nauti hyvässä seurassa ja Dr. Loosenin Riesling-valkoviinin kera!


Parsapyree valmistetaan niin, että puolet (250g) keitetyistä, jäähdytetyistä ja pilkotuista parsanpaloista otetaan sivuun. Lämmitä erillisessä kattilassa kiehuvaksi keitinliemi ja kerma, ja lisää parsat joukkoon. Soseuta ja mausta suolalla ja sitruunamehulla. Lisää pyree risoton joukkoon reseptin kuudennen kohdan alussa, yhtä aikaa viinin kanssa.

Vannoutunut lihansyöjä voi myös paistaa risoton kumppaniksi vaikkapa kanafileen, jonka mausteeksi riittää risoton yhteydessä suola ja mustapippuri.



Meillä parsarisoton kumppaniksi korkataan useimmiten hedelmäinen Riesling-valkoviini. Olemme erityisesti ihastuneet saksalaisen Dr. "Ernie" Loosenin Riesling-viineihin. Niistä suosikkimme on ehdottomasti "Ürziger Würzgarten" -viini, jota saa tällä hetkellä myös Alkon tilaamasta erikoiserästä Helsingin Arkadian myymälästä. Se on parasta ikinä! Yleensä olemme tuoneet tohtorin viinejä Berliinin lentokentältä, koska Suomessa niiden saatavuus on ollut menneinä vuosina heikohko. Ja toki lentokentältä saa huippuviinin edullisemmin. Tällä kertaa meillä oli juomana ulkomailta tuotu DL:n perusriesling. Mutta tässä tapauksessa "perus" tarkoittaa oikeasti huippuhyvää :)!



Postailkaahan kommenttia, jos innostutte kokeilemaan reseptiä tai jos teillä vaikkapa on hyviä viinivinkkejä risoton kaveriksi :)!


4 kommenttia:

  1. Veikkaan ammattilaisvinkiksi vispilällä vatkaamista kuvassa 4. Onko miehesi ammatiltaan kokki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Oikein veikattu :)! Mieheni ei ole ammatiltaan kokki, mutta on innokas ruoanlaittaja. Hän sai kyseisen vinkin ammattilaiskokilta eräissä illanistujaisissa. Keskusteluaiheena oli täydellinen risotto :).

      Poista
  2. Kiitos reseptistä, menee kokeiltavien ruokien listalle. ;)

    VastaaPoista

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...