torstai 31. toukokuuta 2018

Marokkolaiset lihapullat ja yrttikvinoa

Lihapullat kuuluvat erottamattomasti monen lapsiperheen arkeen. Ja mikäs siinä, minunkin lempiruokani lapsena oli äidin lihapullat ja perunamuusi :). Mutta välillä kaipaa vaihtelua tavallisiin pulliin, ja siinä auttaa tämä marokkolaisten lihapullien resepti. Reseptin juju on Pohjois-Afrikan ruoissa usein käytetyissä mausteissa - sitruunassa, mintussa ja valkosipulissa. Äitini kanssa tein noin viisitoista vuotta sitten viikon mittaisen kiertomatkan Tunisiaan, ja vieläkin muistelen tuon matkan ruokia paatoksella - taginea, couscousia ja minttuteetä... Koska en enää nykyään keliaakikkona pysty syömään couscousia, näiden lihapullien kaveriksi lautaselle annostellaan yrttikvinoaa. Toimii :)!



Marokkolaiset lihapullat tomaattikastikkeessa
(25-30 lihapullaa, 30min.)

800g naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
1/2 ruukku minttua
1 kananmuna
1/2dl korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
500g tomaattimurskaa
500g paseerattua tomaattia
2tl juustokuminaa
1tl sokeria

1. Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Raasta sitruunankuori ja puserra sen jälkeen mehu sitruunasta. Silppua mintun lehdet.


2. Valmista lihapullataikina sekoittamalla jauheliha, sipulit, puolet sitruunankuoriraasteesta, kolmasosa sitruunamehusta, minttu, kananmuna ja korppujauhot tasaiseksi massaksi. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Pyörittele lihapullat haluamasi kokoisiksi.
3. Ruskista pullat kuumalla pannulla. Hauduta hetki pullia kannen alla ruskistamisen jälkeen, kunnes ne ovat kypsiä.


4. Lihapullat ovat herkullisia näinkin, mutta jos haluat niille kastikkeen, niin kaada pannulle tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Kuumenna ja kun kastike poreilee kevyesti, mausta juustokuminalla, lopulla sitruunankuoriraasteella, suolalla ja sokerilla. Voit keittää kastiketta kasaan sen aikaa, kun teet yrttikvinoan.



Yrttikvinoa
(4 annosta)

2dl kvinoaa
4dl vettä
1/3 yrttiliemikuutio (luomu, ei natriumglutamaattia)
1/2dl rusinoita
minttua
sitruunamehua

1. Huuhdo kvinoa, lisää se kiehuvaan veteen yhdessä yrttiliemikuution kanssa, ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Noin kolme minuuttia ennen keittoajan päättymistä, lisää kattilaan rusinat. Itse käytin tällä kertaa sulttaanirusinoita.


2. Valuta ylimääräinen vesi kattilasta pois ja lisää joukkoon pieni loraus sitruunamehua sekä silputtua minttua makusi mukaan.


Annostele lautaselle, koristele mintun lehdillä ja sitten vain pöytään nautiskelemaan :)!





2 kommenttia:

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...