perjantai 26. kesäkuuta 2020

Pieni pihakierros rivitalopuutarhassa

Huh hellettä! Paahdetta on piisannut ja vihreä nurmikkomme uhkaa vähitellen muuttaa väriään keltaisempaan suuntaan. Kukat ja yrtit sen sijaan nauttivat auringon hehkusta, kun vain muistan joka ilta käydä kastelukannukierroksella pihamaalla. Ajattelin tehdä vielä blogiini keskikesän piha-aiheisen postauksen, kun kukinta on komeimmillaan.

Ähelsin toukokuussa kukkapenkkini parissa siirtäen ja jakaen poimulehtiä kukkapenkkini laajennusosaan. Poimulehtien tilalle pääsivät neilikat ja karpaattienkellot, joista erityisesti jälkimmäisten suurikokoiset kellokukat ovat nyt upeimmillaan. Paahde on saanut minut pohtimaan katteen - joko kuorikatteen tai koristekivien - laittamista penkkiin kosteuden lisäämiseksi. Aion kuitenkin odottaa tässä asiassa kesän loppuun, jotta näen, minkä verran maksaruohot lähtevät leviämään penkissä.


Kukkapenkkini muutostyöt veivät sen verran aikaa ja huomiotani, että minulta jäi se perinteinen terasshortensia ostamatta. Ehkäpä ihan hyvä, sillä näin helteellä sille pitäisi lorottaa jatkuvasti vettä varjoisimmallakin paikalla. Sain siis oivan tekosyyn lähteä avoimin mielin kesäkukkien ostoon. Mukaan tarttuivat daalia, diana ja verbena. Aika söpö ja pinkki triohan siitä sitten syntyi. Ja myös paahteenkestävä sellainen!



Pinkki kukkateema jatkuu etuovellamme, jonne istutin viime kesän suosikkiparini, hopeaputouksen ja Pink Kisses -neilikan. Nämä molemmat viihtyvät valoisessa mutta varjoon jäävässä paikassaan. Ne myös sietävät viileyttä, joten ihan alkusyksystä ei näitä tarvitse ottaa parvekelaatikoista pois. Valkoiset koristekivet tekevät laatikoiden ilmeestä ihanan huolitellun.



Yritin viime kesänä istuttaa näihin parvekelaatikoihin myös laventeleita, mutta sepä oli ihan fiasko. Ne eivät pitäneet varjopaikasta laisinkaan. Koska laventelin tuoksua ei voita mikään, niitä oli pakko ostaa pari. Sijoitin laventelit aurinkoiselle terassille, jossa ne viihtyvät mainiosti täydessä kukkaloistossaan. Eivätkö muuten ole upeita nämä tähkälaventelin avautuneet kukinnot? Minusta ne ovat paljon kauniimpia kuin tupsulaventelissa.



Laventelin vieressä kasvavat keltakukkaiset tomaatintaimet. Ruby Red -lajikkeen kirsikkatomaatteissa on kypsymässä kourakaupalla pieniä maukkaita palleroita. Istutuslaatikoissakin on tomaattia sekä timjamia ja suolaheinää. Timjamissa ja suolaheinässä on muuten upeat värit, ja timjamin kukinnot ovat herkullisia salaatin joukossa tai jopa jäätelön päällä. :)



Hyötykasveista puheen ollen, syötäväksi kelpaava intianminttuni on kasvanut amppelissaan huikealla tahdilla. Jos katsotte aiempaa terassiaiheista blogipostausta, mintussa on vasta muutama riippuva verso. No nyt niitä on jo lähemmäs parikymmentä. Perhosmaiset lehdet kasvattava intianminttu olisi kuulemma mainio hauduke kuuman veden kanssa, mutta minä nautin siitä pääasiassa tsatsikissa tai ruokien koristeena.



Toinen valkea kukkiva kaunotar on luumupuumme, joka tosin nyt kirjoitushetkellä on jo pudottanut kukkansa ja alkanut kasvattaa pikkuisia keltaisia luumuja. Viime vuonna mieheni pihasta meille siirretty puu on siis juurtunut kunnolla ja nauttii olostaan pihallamme. Isoa satoa on tuskin odotettavissa, mutta muutama maistiainenkin kelpaa mainiosti minulle tänä kesänä!


Ja parasta pihassamme on tietenkin terassikahvien juonti sohvalla istuen ja kukkia ihastellen. Yleensä parkkeeraan cappuccino-kuppini laventelin varjoon ja katselen tyytyväisenä pikku pihaamme. Sääkin on kuin etelänmaissa, eikä mieli siis kaipaa kauemmaksi. Miten täydellistä, että juuri sinä kesänä kun olemme pakotettuja pysyttelemään kotosalla, säät hellivät meitä tällä tavoin. Varastoidaan nyt siis kaikki mahdollinen lämpö- ja valoenergia mielemme sopukoihin, ja nautitaan tästä suloisesta suvesta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...