maanantai 16. heinäkuuta 2018

Fiilistelyä ja kiireetöntä kotoilua

Aika tarkalleen vuosi sitten toteutin haaveeni ja perustin oman sisustusblogini. Kuvien ottamisesta ja postausten teosta on tullut lemppariharrastukseni! Iltaisin pojan nukahdettua avaan läppärini ja valmistelen seuraavaa blogitekstiä. Puolijärkkärini seuraa minua nykyään lähes jokaisella sisustusostosreissulla. Paras palkinto on ollut se, että olette jaksaneet uskollisesti seurata blogiani. Tämän postauksen kirjoitushetkellä lukukertoja blogini teksteille oli kertynyt vähän vaille 8000, eli noin 650 käyntiä kuussa. Siispä iso kiitos teille kiinnostuksesta! :) Jos teillä on postaustoiveita, niin laitelkaa ihmeessä niitä tulemaan kommentteina. Pyrin kyllä vastaamaan mahdollisimman moneen toiveeseen!


Kuten vuosi sitten, tätäkin postausta näpyttelen aurinkoisena kiireettömänä kesäpäivänä pojan päiväuniaikana lasitetulla terassillamme. Seuranani on kuppi cappuccinoa, ystävän matkatuliaisena tuomaa suolatuilla manteleilla koristeltua italialaista valkosuklaata sekä pino ihania sisustuslehtiä. Parasta on todellakin juuri nyt, juuri tämä kiireetön hetki. Täpläperhosten heimoon kuuluva tummanruskea tesmaperhonen istahtaa pieneksi toviksi kuormalavapöydän reunalle. Ehdin juuri ja juuri napata siitä kuvan, ennen kuin se jälleen levittää siipensä ja pyrähtää takaisin puutarhaamme.


Tätä kiireetöntä kotoilua olen odottanut koko talven. Sitä, että saa tassutella paljain varpain omalla nurmikolla. Hullaantua kesäkukkien hehkusta terassin reunalla. Ihmetellä elämäni ensimmäisten omien kesäkurpitsan- ja retiisintainten kasvua ja niiden orastavaa lupausta tulevasta sadosta.




Puutarhani kukkapenkki on tällä hetkellä täydessä loistossaan. Karpaattienkellokin on alkanut kukkia poimulehtien suojissa. Rakastamani jättipoimulehdet ovat tosin jo ehkä turhankin rehevät. En millään uskonut kaksi vuotta sitten, että niiden istutusväli on noin 30cm. Ensi kesänä aion laajentaa kukkapenkkiä ja siirtää osan poimulehdistäni "laajennusosaan", jotta karpaattienkelloille ja kyläkurjenpolvilleni jäisi enemmän elintilaa.


Tänä kesänä innostuin myös käymään ensimmäistä kertaa yli kahteenkymmeneen vuoteen mansikkamaalla poimimassa paikallisen marjatilan satoa sankoihin. Edelliskerrasta (kun siis kymmenvuotiaana äitini kanssa kävimme mansikkatilalla) muistan vain sen tukalan kuuman olon, kipeät polvet ja pään ympärillä surisevat ampiaiset ja paarmat. Mutta nyt päätin antaa marjanpoiminnalle uuden mahdollisuuden. Yllätyksekseni sain poimittua lähemmäs 13 kiloa alle kahdessa tunnissa. Aamuaurinko porotti sopivan lämpimästi, raikas tuuli karkotti enimmät pöriläiset kauemmas ja Polka-mansikat maistuivat ihanan makeilta. Kyllä kannatti! Samaa mieltä oli myös poikamme, joka sai mansikkareissun ansiosta eteensä tuoreita mansikoita vaniljajäätelön kera. Yksinkertainen, mutta niin täydellinen kesäpäivän herkku.



Kesällä tulen myös taikoneeksi ruokaisampia salaatteja lounaaksi ja päivälliseksi. Uusi suosikkini on italialainen maalaissalaatti, johon tulee muun muassa uunissa paahdettuja rosmariiniperunoita, ilmakuivattua kinkkua, parmesaanilastuja, romainesalaattia, tomaatteja, basilikaa ja sitruunatimjamia sekä kunnon loraus oliiviöljyä ja balsamicoa. Salaatin kylkiäiseksi teen basilikalla, valkosipulilla ja sitruunalla maustetun jogurttikastikkeen.


Kiireettömän kotoilun vastapainoksi teemme perheen kanssa loppukesästä lyhyitä ja pidempiä kesälomareissuja. Heinäkuun puolella olisi vielä tarkoitus suunnata Tampereelle ja Turkuun. Minun listallani odottaa joukko ihania sisustusliikkeitä, joista esimerkiksi Tampereen Kantriina on suosikkini jo useamman vuoden takaa. Yritän myös ehtiä käymään ensimmäistä kertaa Ruskossa Loviisan Aitassa ja Turussa Aveliassa. Juniori puolestaan odottaa kuumeisesti kummien näkemistä ja Naantalin Muumimaailmaan pääsyä. Ja isännän listalla on kuntosaleja ja huvipuistoja. Jokaiselle jotakin siis :). Jos muuten jollain teillä olisi vinkata kivoja wanhan tavaran putiikkeja, sisustusliikkeitä tai sisustajaa kiinnostavia kirpputoreja Turun ja Tampereen tuntumassa, niin laittaisitteko vinkit tulemaan kommentteina tähän postaukseen. Olisin niistä todella kiitollinen :).

Ja nyt onkin taas aika jatkaa kahvin ja lehtien parissa... Suloista suvea teille kaikille!

4 kommenttia:

  1. Leppoisia kesäpäiviä! Jakaisitko salaatin + kastikkeen ohjeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! :) Laittelen ohjeen molempiin lähipäivinä. :)

      Poista
  2. Tässä sitten tulee salaatin ja jogurttikastikkeen ohje. Venähti hieman vastaus, kun olimme reissun päällä koko perheen voimin, ja pitkitimme kotiinpaluuta tekemällä ylimääräisen pyrähdyksen Tukholmaan :).


    Italialainen maalaissalaatti neljälle (valmistusaika n. 30 minuuttia)

    Rosmariiniperunoihin tarvitset 500g pieniä perunoita (varhaisperunat käy), oliiviöljyä, suolaa ja rosmariinia (kuivattua tai tuoretta). Halkaise pestyt kuorelliset perunat pituussuunnassa. Laita ne kulhoon ja lisää joukkoon pieni loraus oliiviöljyä ja teelusikallinen suolaa. Jos käytät kuivattua rosmariinia, lisää sitä kulhoon kaksi teelusikallista. Pyöräytä perunoita öljyssä niin, että mausteet sekoittuvat perunoihin tasaisesti. Nostele öljytyt perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Jos käytät tuoretta rosmariinia, nosta muutama oksa perunoiden päälle. Paista 200C lämmössä uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsyneet ja saaneet väriä pintaansa. Tarvittaessa voit lopussa nostaa perunat uunin ylätasolle ja kasvattaa lämpöä pariksi minuuttiksi 250C:een, jos tuntuu, ettei väriä ala tulla perunoihin.

    Perunoiden paistuessa sekoita tarjoiluastiassa muut salaattiainekset. Revi pienemmäksi palasiksi kulhoon yksi ruukullinen romainesalaattia ja yksi ruukullinen pehtoorinsalaattia (myös esim. tammenlehväsalaatti käy). Lisää joukkoon 200g halkaistuja miniluumutomaatteja, 200g ilmakuivattua kinkkua (revittynä hieman pienemmiksi palasiksi), 50g parmesaanilastuja sekä kourallinen tuoreita basilikan ja sitruunatimjamin lehtiä. Lorauta joukkoon oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa maun mukaan. Lopuksi lisää salaattiin paistetut rosmariiniperunat.

    Jogurttikastikekin valmistuu perunoiden ollessa uunissa. Sekoita kulhossa noin 250g turkkilaista jogurttia, 1 murskattu valkosipulinkynsi, kourallinen tuoretta basilikaa kevyesti silputtuna, pari teelusikallista sitruunamehua sekä halutessasi pieni ripaus mustapippuria ja suolaa.

    Ja sitten vain kokoamaan omaa annosta lautaselle. Tämä on tosi hyvä hellepäivän herkku, kun kaipaa jotain raikasta ja ruokaisaa! :)

    VastaaPoista

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...