keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Näyttävät syysistutukset ja -asetelmat

Japaninsypressin ja tähkäkanervan istuttaminen ruukkuihin elokuun lopussa sytytti minussa kipinän luoda lisää metsähenkisiä ja luonnollisen näköisiä istutuksia. Postailinkin jo Instagramin puolella, kuinka helppoa ja nopeaa on tehdä parvekelaatikoihin näyttävät syysistutukset callunasta, muratista ja koristekivistä. Niin, ja multaakaan näihin ei välttämättä tarvita, koska kasvit kuitenkin jäätyvät talven tultua ja kastelu loppuu.


Parvekelaatikoiden pohjalle laitoin siis mullan tilalle aimo satsin ruukkusoraa. Sen jälkeen upotin callunat ja muratit muovisine suojaruukkuineen soraan ja lisäsin lopuksi päälle kerroksen valkoisia koristekivia. Aikaa meni kahteen laatikkoon noin kymmenen minuuttia. Apurina oli tomera kolmevuotiaamme, joka lapioi ruukkusoraa reippaalla tahdilla laatikoihin (ja nurmikolle).



Minusta näistä tuli tosi ihanat. Joskus yksinkertainen on kauneinta. Ajattelin viritellä vielä ledvalot näihin laatikoihin hieman syksymmällä. Näin valkoiset kivet hohtaisivat kauniisti pimeälläkin.



Päästyäni vauhtiin otin seuraavaksi käsittelyyn terassin ruukut, joissa oli kesällä miljoonakelloa, pelargonioita ja hopeaputousta. Ikävä kyllä hopeaputous ei viihtynyt niin hyvin paahteisella terassillamme, että siitä olisi riittänyt iloa syksylle. Mutta onneksi olen vaihtelunhaluinen! ;)


Käppyräiset katajat, kanervat ja jylhät jääkauden muokkaamat kalliomaisemat kuuluivat erottamattomasti lapsuuteeni. Tänä kesänä oivalsin, kuinka rakkaiksi muistoksi ovatkaan muodostuneet ne Lahdessa Salpausselän harjun kalliometsissä vietetyt leikkihetket ystävieni kanssa. Huomasin nimittäin Naantalin Muumimaailman metsäpoluilla, kuinka edelleenkin kuivan mäntymetsän ja katajan tuoksu vievät minut sekunneissa noihin sielunmaisemiin, jotka ovat erottamaton osa minua. Terassin ruukkuistutuksiin sain siis ikuistettua pienen palan minulle rakasta sielunmaisemaa callunoiden ja katajien myötä.



En laittanut toistaiseksi vielä koristekiviä terassin ruukkuistutusten juurelle, vaan odottelen ensin pakkasten tuloa, jolloin kastelun voi lopettaa.

Sen sijaan päätin hyödyntää valkoisia koristekiviä valkoisen marjakanervan parina. Tyylikäs ja sisällekin sopiva istutus syntyi äitini vanhaan alumiiniseen kakkuvuokaan. Valkoisen marjakanervan kukintojen pehmeän pyöreä muoto toistuu valkoisissa koristekivissä. Puinen rustiikki kynttilänjalka on muisto koulutusmatkalta Amsterdamista.



Laitoin viime viikonloppuna uusiksi myös terassin päädyn istutukset: kesäkurpitsa ja tilli saivat lähteä ja tilalle tulivat köynnöstuet ja vanhat kiuaskivet. Postailen tästä projektista vähän myöhemmin kuvia, kunhan olen saanut hankittua köynnöstukiin ledvalot.

Istutusideoita kannattaa käydä bongailemassa myös omilta lähipuutarhoilta. Palasin kotiin innosta puhkuen käytyäni pari viikkoa sitten Vehmasmäessä sijaitsevalla Heikkisen Kukkatarhalla. He olivat loihtineet toinen toistaan ihanampia istutuksia ruukkuihin syyspuutarhureiden inspiraatioksi. Esimerkiksi hopealanka sopii mainiosti niin koristekaalin, lankaköynnöksen kuin syklaamin pariksi.




Oma suosikkini oli tämä peltiruukku, johon olivat päässeet koristekaali ja marjakanerva. Katteena käytettiin kekseliäästi hiottua lasimurskaa. Älyttömän upea! Ihan kuin kasvit olisivat olleet sampanjacoolerissa!

Ja sitten ne koristekurpitsat ja -hedelmät... Mitkä värit, muodot ja tekstuurit! Näitä piti saada iso pussillinen mukaan.



Todettakoon, että puutarhalta kotiin palattuamme lähes kaikki "etelän hetelmät" päätyivätkin minun asetelmieni sijasta juniorin kokkausleikkeihin. Olivat siis liian herkullisen näköisiä! :) Äidille jäi koristekaali ja pari kurpitsaa, mutta niistäkin saa jo tunnelmallisen asetelman aikaiseksi.


Olisi kiva kuulla, mitkä ovat teidän parhaat vinkkinne ja ideanne syysistutuksiin! Postailkaahan kommentteja ja linkkejä tähän blogiin kaikkien meidän syysistutuksien tekijöiden iloksi :).



5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä! Multa löytyykin tuollainen peltisanko, täytyypä poiketa tuolla puutarhalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! Kannattaa poiketa puutarhalle, heillä on upea valikoima syyskasveja. :) Kirkkaita koristelasihelmiä ja -murskaa (ehkä vähän pienempää raekooltaan) on Kuopiossa ollut ainakin aiemmin myynnissä esim. Puijonkadulla sijaitsevassa Charmante Home Decor -liikkeessä.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Ei missään nimessä mitään mauttomia led-valoja noihin calluna-muratti -asetelmiin! Sitten ne eivät enää ole kauniin yksinkertaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista! Ne valot ovat tosiaan harkinnassa, ja olen kyllä ylipäätään aika kranttu valosarjojen ulkonäön suhteen. Lähinnä mietin, jos löytäisin jostain uloskin käyvän ohuen metallilankamaisen led-sarjan nuppineulan kokoisilla led-polttimilla. Tarkoitus olisi ettei se erottuisi kasvien joukosta päiväsaikaan, mutta jonka kuitenkn saisi ajastettua tuomaan istutuksiin hienovaraista tunnelmavaloa pimeän laskeutuessa. Onkohan liian hankala toive, kun tällaista en ole toistaiseksi mistään kaupasta löytänyt... :)

      Poista

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...