keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Pikainen sunnuntaivisiitti Tukholman sisustuskaupoissa

Missä kannattaa käydä, jos lähtee ruotsinlaivalle ja aikaa tutustua Tukholman sisustusliikkeisiin on vain muutama tunti? Ja vieläpä niin, että matkassa kulkee myös jälkikasvu? Tulin testanneeksi tämän heinäkuun lopussa, kun suuntasimme perheemme kanssa hetken mielijohteesta ruotsinristeilylle.

Tukholma pursuaa ihania sisustuskauppoja. Esimerkiksi Östermalmin kaupunginosa on varsinainen aarreaitta! Mutta jos on liikkeellä sunnuntaina ja välimatkat edetään rattaita työnnellen, kannattaa suunnata suosiolla helppokulkuiseen ydinkeskustaan. Me tulimme Tukholmaan Silja Symphonylla, jonka terminaalista on vajaan kilometrin mittainen matka lähimmälle metroasemalle (Gärdet). Siitä pääsee alle kymmenessä minuutissa punaisella linjalla T-Centralen keskusasemalle, jossa kaikki metrolinjat kohtaavat. T-Centralen on Sergelin torin alapuolella. Torin laidalla sijaitsee Åhlens City -tavaratalo, jonka toisesta kerroksesta shoppailukierros on hyvä aloittaa. Muuten, jos keskustassa on jo ennen aamuyhtätoista, jolloin tavaratalo sunnuntaisin aukeaa, voi nautiskella aamukahvit torin laidalla vaikkapa Espresso Housessa tai Wayne's Coffeessa. :)


Åhlensin sisustustaivaassa saa kulumaan helposti tovin jos toisenkin. Mm. Mujilla ja House Doctorilla on omat osastonsa. Niin astioille, tekstiileille, viherkasveille, valaisimille kuin säilytysratkaisuille on omat kulmauksensa, joita tutkiessa ei voi olla tekemättä löytöjä.

 
Ihastelin esimerkiksi näitä alla näkyviä mustapilkullisia riisipaperivalaisimia. Oman perusvalkoisen riisipaperipallovalaisimen saisi vaivatta tuunattua vastaavaksi mustalla tussilla tökkimällä mustia pilkkuja paperiin!


Seuraava pidempi pysähdys olikin sitten Himlan pellavaisten kattaustekstiilien kohdalla. Lautasliinoja, pöytäliinoja, kaitaliinoja... ja missä väreissä!


Ja kierros senkun jatkui. Ihania puunuppeja ja nahkaisia vetimiäkin täältä löytyy. Nuo jättikokoa olevat nupit olisi helppo maalata juuri sen värisiksi kuin haluaa.


Kierroksen puolivälissä kolmevuotias alkoi jo purnaamaan rattaissa istuskelusta. Pelastus löytyi samasta kerroksesta, nimittäin kirjaosastolta. Sieltä löytyi juniorille selailtavaksi uusin (ruotsinkielinen) osa Putti-hevoskuvakirjasarjasta. Ennen sen ostamista sain sitten suorittaa rauhassa kierrokseni loppuun keittiötekstiiliosastolla pojan viihtyessä kirjansa parissa. Keittiötekstiileissä oli näyttävä edustus mm. ruotsalaiselta Littlephantilta.



Ja sitten löytyivät Åhlensin oman tuotannon vaaleanharmaat pellavalautasliinat, joilla hintaa oli vain 10€ per kaksi kappaletta. Näitä lähti sitten kolme pakettia mukaan, eli yhteensä kuusi servettiä. Sopivat täydellisesti juhlavampiin kattauksiin (lue: joulupöytään :). 


Sitten vain kassalle servettien ja kirjan kanssa. Jos muuten hakusessa on piristystä lastenhuoneeseen, kannattaa käydä tsekkaamassa Åhlensin neloskerros, jota löytyy lelujen ja lastenvaatteiden ohella myös oiva valikoima suloisia kodintekstiilejä lastenhuoneeseen. Edustettuna ovat mm. Littlephant ja Mini Rodini, mutta osastolta löytyy myös kaikkea pientä kivaa esimerkiksi Bamse-nallesta pitäville.

Åhlensin kakkoskerrokseen kannattaa suunnata paitsi sisustusosaston, myös vegeruoan perässä. Pari vuotta sitten söin Åhlensin Sally Voltaire & Systrar -ravintolassa superherkullisen lohisalaatin tuoreilla kauden raaka-aineilla höystettynä. Tänä kesänä päätin testata "Sallyn vegaanisalaatin". Annos oli niin kaunis, että pitihän siitä ottaa kuva.


Annos kaipasi minun makuuni pientä suolaripausta, mutta muuten maut ja tekstuurit olivat kohdillaan! Ja kuvien arvoinen on myös paikan interiööri.



Ravintola huomioi muutenkin hyvin erikoisruokavaliot, kuten keliakian, joten tänne on keliaakikon ihana suunnistaa ruokailemaan tai kahvittelemaan hyvillä mielin. Sen kyljessä on myös pieni ekohenkinen puoti, joka kannattaa tsekata sisustuskierroksen yhteydessä.

Noh niin, Åhlensilla siis saa helposti vierähtämään ruokailuineen pari tuntia. Åhlensilta askeleet voi suunnata Drottninggatania pitkin esimerkiksi vanhaan kaupunkiin, jonka pikkukujilla on lukematon määrä antiikkiliikkeitä. Minulla oli kuitenkin rattaat mukana, joten en jaksanut lähteä jumppaamaan niiden kanssa ahtaissa tiloissa ja kynnysten yli. Åhlensin ja vanhankaupungin välille samaiselle kadulle mahtuu Tiimarin ja Tigerin välimuoto, eli edullista kodin pikkutavaraa myyvä Lagerhaus ja myös esimerkiksi Villervallan vaateliike.

Toinen must-kohde sunnuntaishoppailijalle on parin korttelin päästä Åhlensista sijaitseva Mio Stockholm City (os. Sveavägen 20). Mio myy kahdessa kerroksessa sisustustuotteita keramiikasta tekstiileihin sekä piensisustuksesta huonekaluihin. Valikoimiin kuuluu mm. Eightmoodin tuotteita, mutta valtaosa tarjonnasta taitaa olla Mion omaa tuotantoa. Tällä visiitillä tykästyin erityisesti paksuihin neulostorkkupeittoihin ja tyynynpäällisiin.


Jo pitkän aikaan sisustajien suosiossa olleita lankakoreja löytyi Miosta niin kultaisena, mustana kuin teräksen värisenä. Näissä tykkäsin siitä, että reunat olivat siistejä (eivätkä teräviä), ja että koreissa oli paikat nimilapuille.


Ja sitten... ne tassutuolit. En meinannut millään päästä liikkeestä ulos ilman tuota hopeista tassutuolia. Eivätkö nämä tuolit olekin hurmaavia? Minkä värinen niistä olisi sinun suosikkisi? Minun on ehdottomasti tuo kirkas hopeinen, ja toisena tulisi joko musta tai pronssinen.


Sitten kello alkoikin jo raksuttaa siihen malliin, että oli aika suunnata iltapäiväkahville ja välipalalle. Sisustusliikkeiden kiertely piti tältä erää jättää tähän, jotta ehdimme vielä kahvilareissun jälkeen käydä ostamassa eväät laivalle Åhlensin pohjakerroksen ruokaosastolta (joka on muuten ihan kuin Stockmannin Herkku).

Onko sinulla tiedossa joku Tukholman sisustusliike, jossa kannattaisi ehdottomasti käväistä? Laita ihmeessä kommenttia tulemaan meidän kaikkien sisustusintoilijoiden iloksi! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...