tiistai 27. helmikuuta 2018

Katajainen jäälyhty ja jääkoristeet

Tämän talven pakkaskelit ovat saaneet minut innostumaan jäälyhtyjen ja jääkoristeiden tehtailusta. Ei nimittäin ole ollut huolta niiden sulamisesta... :) Joulun jäljiltä minulta jäi ulkoruukkuihin tukku katajanoksia, jotka toki sellaisinaankin ovat kauniita. Halusin kuitenkin jotain uutta ilmettä etuoven sisäänkäynnille, ja niinpä päätin tekaista jäälyhdyn ja jääkoristeita, katajanoksilla tuunattuina.



Tarvikkeet näihin ihanuuksiin ovat simppelit: sopivia muotteja - kuten ämpäreitä tai maitotölkkejä, vettä ja oksia. Ja tietysti se pakkassää. Sitten vain täyttämään vedellä muotteja ja asettelemaan niihin oksia.




Itse tein jäälyhdystä maljamaisen, eli laitoin ämpärin sisälle ruukun painon kera. Näin katajanoksat jäivät jään sisälle, eivätkä jääneet keskelle lyhtyä harottamaan. Tässä pari kuvaa ennen ja jälkeen jäädytyksen.





Annoin näiden jäätyä pari päivää, koska varsinkin jäälyhdyn jäätymiseen ei yksi yö riittänyt. Tosin mitä pidempään irrottamista odottaa, sitä enemmän joutuu näkemään vaivaa - minun piti lorotella jokunen tovi lämmintä vettä sangon ympärille ja sisusruukkuun, että sain lyhdyn irtoamaan niistä.  Maitotölkkien kohdalla irrottamisongelmaa ei ollut, koska pahvit saattoi vain repiä jään ympäriltä irti. Joka tapauksessa lopputulos oli kaiken vaivan arvoinen, sain kauniit metsäiset jääkoristeet ulko-ovellemme!




Kuten kuvista näkyy, katajanoksat piirtyvät lyhdystä ja jääpalkeista kauniisti esille. Lyhdystä tuikkii kutsuva valo oksien välistä.



Laitoin jäämaljaan palamaan kolme tuikkua. Lyhdyn reunat antavat niille tuulensuojaa, eivätkä ne pääse niin helposti sammumaan. 




Mitä pidätte lyhdyistä ja koristeista?

Myös esimerkiksi jo hieman nuupahtaneet tulppaanit voisi pois heittämisen sijasta käyttää jääkoristeisiin. Erityisesti värikkäät tulppaanit hohtaisivat kauniisti jään keskeltä...
 
Olisi kiva kuulla kommenttejanne ja saada vinkkejä, mitä muuta jäästä voisi saada aikaan! Ihan heti eivät näytä talviset kelit loppuvan :).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...