torstai 21. syyskuuta 2017

Syysistutukset: vihreää, valkoista ja hurmaava irlanninnummikanerva

Syksyiset ruskan sävyt tekevät kovasti tuloaan lähimetsäämme. Luonto alkaa vähitellen valmistautumaan talveen, ja niinpä viimeistään nyt on hyvä hetki korvata nuupahtaneet kesäkukat syksyisemmillä ja talvisemmilla istutuksilla! Viime viikonloppuna sain sitten minäkin vihdoin viimeisteltyä etuoven istutukset syyskuntoon.


Aiempina vuosina olen suosinut hopealankaa, callunoita ja kanervia. Pidän kyllä niistä edelleenkin, mutta tänä syksynä löytyi uusi ihastus nimeltään irlanninnummikanerva (Daboecia cantabrica).


Kanervakasvien heimoon kuuluva kaunotar hurmasi minut varpumaisilla vahapintaisilla lehdillään ja valkoisilla kellokukillaan. Irlanninnummikanervan pitäisi ilmeisesti kestää hyvin talvea, kunhan vain ennen pakkasten tuloa huolehtii sen säännöllisestä kastelusta. Onko teillä kokemuksia irlanninnummikanervan talvenkestävyydestä? Jos on, laitatteko kommenttia postauksen alle :).

Seurakseen pitkiin parvekelaatikoihin kanerva sai hopeayrttiä ja pikkutuijan. Jätin paikoilleen laatikoiden päätyihin keväällä istuttamani muratit.



En malttanut kuitenkaan olla hankkimatta myös valkoisia callunoita. Viime talvena ne tuntuivat kestävän värinsä puolesta paremmin pakkasia ja lunta kuin kellokanervat. Laitoin callunat sellaisenaan omissa muoviruukuissaan (ilman istutusta) suojaruukkuun. Ruukkujen pohjalle kaadoin sopivan kerroksen ruukkusoraa, jotta kukinnot nousevat kauniisti reunojen yli.


Haapapölkyn päälle puolestaan asettelin poikamme keräämiä sileitä "aarrekiviä" ja valkoisen sangon, josta pilkistää jäkälää sekä irlanninnummikanerva.



 Pölkyn oikealla puolella sinnittelee toukokuussa hankittu terassihortensia. Alkujaan valkoinen hortensia on muuttunut kuukausien kuluessa väriltään vihreä-pinkiksi, ja on mielestäni osittain rapistuneenakin edelleen hurmaava!


Tämän syksyn hankintoihini kuuluu myös vanha perunalaatikko. Niitä ei valitettavasti ole meillä omasta takaa mummolan vintillä, mutta onneksi nettikirppareilta laatikoita voi ostaa sopuhintaan :). Laatikko löysi paikkansa varaston oven vierestä.


Laatikon päälle ja sisälle on kätevä sijoittaa kukkia, lyhtyjä ja koristeita. Loviisan Wanhat Talot -viikonloppuna ostamani myrskylyhty onkin kuin kotonaan laatikon päällä.




 Jos jotakuta alkoi mietityttämään, että mikä viherkasvi tuolla on callunan vieressä ja samoin laatikon päällä, niin ne ovat aivan tavallisia Ikean tekokasveja... :). Meinasin ensin laittaa ne talveksi terassille vihreyttä tuomaan, mutta toistaiseksi ne saavat olla etuovella koristuksena. Menevät mielestäni ihan täydestä, varsinkin kauempaa katsottuna, ja sointuvat hyvin muihin istutuksiin.

Syys- ja talvi-istutusten koristeista parhaimpia ovat luonnonkävyt. Kävin keräämässä käpyjä pojan kanssa metsiköstä ja laitoin pari isompaa joukkoon omasta käpykätköstä.



Nyt kun ei ole vielä pitkään aikaan tietoa lumesta, kannattaa lähteä metsään käpyjahtiin! Voittaa sienestyksen mennen tullen, ainakin minun mielestäni :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...