keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Espanjalainen chorizotortilla

Munakas on loistava arkiruoka, jolla voit vähentää helposti ruokahävikkiä. Siihenhän voi käytännössä upottaa lähes mitä vain. Oma suosikkini on espanjalainen chorizotortilla, eli uunissa valmistettu munakas. Monesti espanjalaisissa tortilloissa ei revitellä monilla ainesosilla, vaan pitäydytään sipulissa, perunassa ja kananmunassa. Minä taasen olen mausteisen ruoan ystävä, ja siksi suosikkitortillaani kuuluu ehdottomasti ilmakuivattu chorizomakkara. Lisäinspiraatiota reseptini on saanut useita vuosia sitten Kuubaan tehdystä opintomatkasta, jonka aikana söimme päivittäin aamiaiseksi sipulilla ja tomaatilla ryyditettyjä munakkaita.


Espanjalainen chorizotortilla
6 annosta, valmistusaika n. 60min.
(jos perunat on jo keitetty edellisenä päivänä)

8 keskikokoista kiinteää perunaa keitettynä
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
250-300g chorizomakkaraa (ilmakuivattua)
2 tomaattia
10 kananmunaa
kuivattua tai tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa
(oliiviöljyä)

1. Keitä perunat edellisenä päivänä tai samana päivänä niin, että ovat ehtineet hyvin jäähtyä. Kuori ja kuutioi perunat. Helpointa tämä on, jos perunat ovat jääkaappikylmiä.

2. Kuori ja hienonna molemmat sipulit (tavallinen ja valkosipuli), kuutioi paprika ja viipaloi chorizomakkara. Halutessasi voit kuutioida chorizon, jolloin se levittyy paremmin munakkaan sekaan.

5. Laita uuni lämpiämään 200C:een ja aseta ritilä keskitasolle.

3. Kuumenna pieni määrä oliiviöljyä paistinpannulla, ja kuullota kuumassa öljyssä ensin sipulit. Sitten lisää joukkoon chorizomakkara. Makkarasta itsestään kylläkin irtoaa aika paljon rasvaa, joten jos haluat lopputuloksesta vähärasvaisemman, älä laita öljyä ollenkaan vaan lisää samalla kertaa pannulle sipulit ja makkara. Pyörittele hetki makkaroita ja sipulia pannulla ja lisää joukkoon myös paprikakuutiot. Kun myös paprikat ovat saaneet hieman väriä ja pehmenneet, ota pannu sivuun liedeltä.


4. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja valuta ylimääräinen tomaattimehu pois.

5. Vatkaa kulhossa kananmunia niin, että ne vaahtoutuvat kevyesti. Pelkkä munien rakenteen rikkominen ei tee lopputuloksesta riittävän kuohkeaa. Sekoita lopuksi munien joukkoon 1-2tl suolaa, ripaus mustapippuria ja ripaus kuivattua timjamia (tuoreet timjaminoksat voit upottaa suoraan munakkaisiin ennen uuniin laittamista). Suolaa ei tarvitse lisätä kovin paljon munakkaaseen, koska chorizo itsessään on suolaista.

6. Ripottele yhteen isoon tai kahteen pienempään keskisyvään uunivuokaan pohjalle tasaisesti perunat sekä sipuli-paprika-chorizoseos. Kaada kasvisten päälle kananmunat, ja ripottele munakkaisiin tuoretomaattikuutiot.


7. Laita vuoka / vuoat ritilälle uunin keskitasolle ja kypsennä munakkaita noin 30-40 minuuttia, tai siihen asti, että ne ovat hyytyneet pohjaa myöten.

Valmista!


Tarjoile munakas lämpimänä vihersalaatin kera (mielellään esim. tammenlehväsalaattia tai pehtoorinsalaattia sekoitettuna rucolan ja tumman balsamicon kanssa). Lasillinen espanjalaista keskitäyteläistä punaviiniä sopii mainiosti ruokajuomaksi!

Herkullisia hetkiä! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...