tiistai 30. huhtikuuta 2019

Keväinen peruna-parsasalaatti

Vapun ja parsakauden kunniaksi tämäkin postaus on sitten ruoka-aiheinen. Meillä syödään perunasalaattia hyvin usein vappuna ja uutena vuotena. En kuitenkaan ole oikein lämmennyt kauppojen valmisperunasalaateille, joten tykkään aina tehdä oman maun mukaiset salaatit. Vappuna salaattiin on saatava parsaa perunan kaveriksi, ja tänä keväänä innostuin tuunaamaan salaatin sinappikastikkeen sijasta tillipestolla. Tätä herkkua aion kyllä valmistaa kesälläkin grilliruoan ja loimulohen kaveriksi, niin hyvää siitä tuli!


Keväinen peruna-parsasalaatti
(4 annosta, valmistusaika noin 30-40min.)

10 keskikokoista perunaa keitettynä
500g parsaa 
200g pakasteherneitä
1 luomusitruuna
1 avokado
200g miniluumutomaatteja
n. 200g artisokan sydämiä suolaliemessä (säilyke)
70g tilli-mantelipestoa (esim. Pirkka, määrä vastaa puolta purkkia)
oliiviöljyä
vaaleaa balsamicoa
suolaa
mustapippuria rouhittuna
 
1. Keitä perunat etukäteen, mieluiten edellisenä päivänä, jotta ne ovat ehtineet kunnolla jäähtyä jääkaapissa. Kuori perunat ja pilko ne kuutioiksi.
 
2. Poista parsoista puumainen tyvi, ja kuori parsat. Pilko parsat muutaman sentin palasiksi. Keitä parsat runsaassa vedessä (3-5 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen), jossa on joukossa 1 tl suolaa. Siivilöi vesi pois ja jäähdytä.

3. Keitä pakasteherneitä 2-3 minuuttia kiehuvassa vedessä, siivilöi vesi pois ja jäähdytä. Keskikesällä pakasteherneet voi luonnollisesti korvata tuoreilla kotimaisilla herneillä.

4. Sekoita pienessä kipossa salaatinkastikkeen ainekset. Ohenna tillipesto ensin parilla ruokalusikallisella oliiviöljyä. Raasta sitruunankuori ja lisää se peston joukkoon. Halkaise sitruuna ja purista toisesta puolikkaasta mehu, ja lisää peston joukkoon noin 2/3 mehusta. Sekoita. Lisää ripaus rouhittua mustapippuria sekä noin ruokalusikallinen vaaleaa balsamicoa. Sekoita vielä kerran ja tarkista maku. Peston maku saa olla vahvan suolainen ja hapokas, koska perunat ja kasvikset imevät suolaa itseensä.

5. Lisää salaattikulhoon pilkotut perunat, parsat ja pakasteherneet ja valuta päälle tillipesto. Pyöräytä pari kertaa salaatinottimilla ainekset sekaisin.

6. Pilko miniluumutomaatit, valutetut artisokan sydämet sekä avokado. Lisää nämäkin ainekset salaattikulhoon. Sekoita kasvikset keskenään varovasti nostellen, kunnes pesto on levittäytynyt tasaisesti kaikkiin kasviksiin. Tarkista suola ja hapokkuus, ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua salaattiin.

7. Nosta hetkeksi jääkaappiin viilenemään ja maustumaan. Mikäli sitruunamehua on riittävästi, ei avokado tummu muutamassakaan tunnissa.

8. Nauti salaatti sellaisenaan tai esimerkiksi loimulohen lisukkeena!
 
 
 
Tähänkin parsaruokaan mainio ruokajuoma on Riesling-valkoviini. Myös puolikuiva tai kuiva omenasiideri toimii, samaten esimerkiksi alkoholiton Happy Joe -siideri.
 
Laitelkaahan kommenttia tulemaan, jos innostuitte kokeilemaan tätä reseptiä. Olen ihastunut tillipestoon, ja minulla on useampia reseptejä päässäni hautumassa, joihin tarvitsisin tätä herkkua. Pirkka-merkin ohella myös Hakaniemen hallin DeliDeli-herkkukaupalla on vastaava ihanuus hyllyssään, joten jos on käyntiä sillä suunnalla niin kannattaa hamstrata sieltä pari purkillista mukaansa.

Ihanaa ja maukasta vappua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...