tiistai 24. syyskuuta 2019

Oman kodin aamiaisnurkkaus

Tänä vuonna moniin suomalaisiin keittöihin on ilmestynyt aamiaskaappi. Kyseessä ei suinkaan ole pelkästään tavallinen keittiökaappi, josta löytyvät siisteissä riveissä puurohiutaleet, myslit ja kahvikupit. Aamiaiskaappi kätkee sisäänsä kahvinkeittimen ja vedenkeittimen pistorasioineen, työskentelytason ja mahdollisesti leivänpaahtimenkin. Lisäksi kaapissa on hyllyt tai lokerot niille kipoille ja kupeille sekä käytetyimmille aamiaistarpeille. Ihana idea totesin heti, mutta harmillisen vaikeaa toteuttaa edullisesti omaan pari vuotta vanhaan keittiöömme.

Niinpä aloin pohtia, miten voisin toteuttaa idean meillä ilman kallista keittiöremppaa. Päädyin kokoamaan aamiaisnurkkauksen ruokailutilamme päädyssä olevan Hemnes-lipaston päälle. Sen yläpuolella oleville nikkaroimilleni hyllyille olin jo aikaisemmin nostellut suosikkikahvi- ja teekupposeni. Nyt tarvitsi enää tuunata hyllyn alla oleva tila uuteen uskoon!


Aloitin raivaamalla lipaston päältä pois erilaiset kynttilälyhdyt ja koriste-esineet sekä pöytävalaisimen. Tilalle tuli kaksi kaunista puista tarjoilualustaa seinää vasten nojaamaan. Niiden yläpuolelle ostin säädettävän kultaisen verhotangon keittiötarvikkeiden ripustamista varten. Yllättävän vaikeaksi löytyi pienten kultaisten ripustuskoukkujen löytäminen, joten päädyin käyttämään kauniita sinkkisiä koukkuja. Nämä koukut bongasin kuopiolaisesta Live4-sisustuskaupasta.


Koukkuihin on näppärä ripustaa kaikkea pientä ja somaa käden ulottuville. Herttaiset vanhat kupariset leivosmuotit ovat sulassa sovussa uusien Nicolas Vahén koristelusapluunoiden kanssa. Lähempänä joulua tankoon voisi vaikka pujottaa piparimuotteja tai kiepauttaa sen ympärille valoköynnöksen...


Tangon alle pääsivät ne varsinaiset aamiaistarpeet eli tiilimuottiin sijoitetut teepussit sekä vanhalle kakkuvadille asetellut aamupuuron (ja iltarahkan) lisukkeet Johan Bülowin Lakrids-purkeissa. Olin pitkään miettinyt jatkokäyttöä näille tyhjille, mutta kauniille lakupurkeille. Meinasin jo lähteä ostamaan uusia lasipurkkeja aamiaisnurkkaukseni herkuille, kunnes muistin kaivella lakupurkit kaapin kätköistä esiin. Ne saivat sisälleen ensinnäkin kookoslastuja, jotka ovat minun ja poikamme suurta herkkua. Kuten kultakantisesta purkista näkyy, lastuja on harvoin jäljellä runsaasti... :D Muihin purkkeihin tuli kuivattuja aprikooseja ja pekaanipähkinöitä.


Niin paljon kuin pidänkin kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä, niitä tulee syötyä aivan liian harvoin, jos pussukat ovat kaappien uumenissa. Lipaston päälle purkkeihin esille laitettuna niitä tulee napsittua välipalaksi ja siroteltua puuron, jogurtin ja rahkan joukkoon. Myös makeanhimon tyydyttämiseen ne ovat paljon karkkia parempi ratkaisu (mikä ei tarkoita, että luopuisin täysin irttareista... :). Kakkuvadilla on myös hunajaa teetä varten. Hunajaa on myös kiva välillä lisätä aamupuuroon esimerkiksi happamampien marjojen pariksi!


Aamiaisnurkkauksessani ei ole kodinkoneita, vaan ne ovat entisillä paikoillaan vesipisteen tuntumassa keittiön tasoilla. Se ei mielestäni ole huono asia, sillä ne veisivät lähes kaiken tilan lipaston päältä, ja joutuisin sullomaan tavaraa liian tiiviisti hyllyille. Nyt purnukat ovat sopivalla korkeudella myös nelivuotiaalle pojallemme, joka käy aamuisin hakemassa pöytäämme kookoshiutaleet ja muut herkut. Jos palmuvehkamme löytää kotoamme paremman paikan, lipaston päälle mahtuisivat vielä myslipurkki ja gluteeniton leivänpaahtimeni.


Aamiaisnurkkaukseni kruunaavat mummoni äidilleni lahjaksi antama teepannu, Marimekon Siirtolapuutarha-kupit, Hobstar-lasit ja Pentikin puiset leipälautaset. Vaikka kaikki nämä on ostettu monien vuosien aikana, ne sopivat kuitenkin tosi kivasti yhteen! Hauskaa huomata, että tietyllä tavalla sisustusmakuni on pysynyt samana vuosien mittaan. Graafisuus ja luonnonmateriaalien käyttö yhdistettynä ripaukseen luksusta on minulle edelleenkin mieluista kodin sisustuksessa ja täten myös astioissa.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen aamiaisnurkkaukseeni! Tällainen nurkkaus on niin näppärää ja edullista toteuttaa ilman keittiöremppaa, ja siitähän on iloa paitsi käytännöllisyyden kannalta, myös ihan esteettisistä syistä. :)

Seuraavassa postauksessa uppoudun Kuopion kädentaitomessujen antiin. Ihanaa, että viime vuonna järjestetyt messut saavat jatkoa tämän vuoden syyskuun lopussa Kuopio-hallissa! Tavoitteenani on napata paljon ihania ja inspiroivia kuvia tänne blogiini teidän iloksenne. Kuulemisiin siis!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...