torstai 20. heinäkuuta 2017

Pienen pihan puutarhassa

Pienen rivitalopihamme istutusten ideoinnin lähtökohtana ovat olleet isot luonnonkivet. Elämäni ensimmäisen kukkapenkkini perustin viime kesänä oman nurmikkoalueemme kulmaukseen neljän kiven muodostaman ryhmän ympärille.



Halusin keskelle ryhmää katseenvangitsijaksi riippajapaninlehtikuusen. Puun valintaan vaikutti oleellisesti kuivuuden ja kuumankin auringonpaahteen sietokyky, sekä sen hidas, alaspäin suuntautuva kasvutapa. Rivitalopihan puiden valinnassa tulee ottaa naapurit huomioon, ja siksi riippajapaninlehtikuusi on oiva valinta etu- tai takapihojen raja-alueille: enintään noin kahden metrin korkuiseksi kasvava puu ei varjosta, eikä myöskään vahvajuurisen koivun tavoin ime ravinteita liiaksi ympäriltään. Koska kyseessä on lehtikuusi, ei auringon porotus kevättalvella kellasta neulasia, jotka puu luo joka kesäksi uudelleen. Tueksi puulle laitettiin heinäseiväs, johon kiinnitin takorautaisen koukun ja pienen kynttilälyhdyn. Lyhty kajastaa kauniisti valoa kiviryhmään syksyn pimeinä iltoina! Heinäseiväs luo sopivasti vanhan ajan tunnelmaa muuten moderniin pihapiiriin.


Vaikka rakastankin japanilaisia puutarhoja, halusin jättää pihalle reilusti nurmea lapsen leikkejä ja pelejä varten. Riippajapaninlehtikuusen ympärille istutin viime kesänä jättipoimulehtiä, tupsulaventeleja ja niittyajuruohoa. Poimulehdet ovat viihtyneet puun ohella penkissä parhaiten ja jaksan ihastella yhä uudestaan sadepäivien jälkeen niiden suojiin kertyviä pisarahelmiä. Sen sijaan laventelit eivät kestäneet talvea, kun en hoksannut niitä talveksi suojata erikseen. Niiden tilalle istutinkin tänä kesänä kolme valkoista karpaattienkelloa, jotka pilkistävät kauniisti poimulehtien lomasta. Poimulehtien suojassa pienimmän kiven päällä unelmoi kesäisin kaunis enkelipatsas.



Tänä kesänä uskaltauduin tekemään ensimmäisen kasvitilaukseni netistä. Valkoinen "Laura"-kyläkurjenpolvi hurmasi minut, ja niinpä tilasin niitä kolme kappaletta Viherpeukaloiden nettikaupasta. Alkujaan aivan pikkuruiset taimet ovat lähteneet hienosti kasvuun, ja ensi kesänä pääsemme toivottavasti nauttimaan niiden valkoisista kerrotuista kukista.


Istutuspuuhien ohessa vaihdoin myös hätäratkaisuna toimineen vihreän muovireunuksen puureunanauhaan. Se sointuu terassimme sävyyn ja sillä rajasin myös toisen istutusalueen terassimme päädyssä. Mitä pidätte istutuksista ja kasvivalinnoista? Minkälaisia ideoita teillä on heinäseipäiden käyttöön kukkapenkeissä?


2 kommenttia:

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...