keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

DIY: Naulakkopenkki kodinhoitohuoneeseen

Nyt se sitten on valmis, suuri ilon ja ylpeyden aiheeni, kevään puutyökurssini lopputuotos: itse suunniteltu ja nikkaroitu valkoinen naulakkopenkki! Useampi kuukausi siinä meni työstäessä liimapuulevyä, ja samalla tuli opittua roimasti puuntyöstön perusteista: höyläämisestä, hiomisesta, halkaisemisesta, katkaisemisesta ja vaikka mistä muusta. Piti opetella akkuporakoneen käyttö ja lyhentää metallipajan puolella kromisia kylpyhuonekalustejalkoja. Mutta kaikki oli vaivan arvoista. Ihana naulakkopenkki koristaa nyt kodinhoitohuonettamme!


Meidän kodinhoitohuoneemme sisustus olikin aika valju ja tyhjä ennen naulakkopenkin tuloa. Pääsyy tähän oli se, että seinän ja terassin oven välinen syvyys on alle 40 senttiä. Kaipasin tilaan säilytyspenkkiä sekä jonkinlaista naulakkoa, johon voisi ripustaa huoletta märät pyyhkeet ja rantakassit. Kapeaan syvyyteen oli tosi vaikeaa löytää kaupasta mitään valmista kalustetta. Lisäksi päänvaivaa tuotti se, että samalle seinustalle tarvittiin tilaa myös kissanvessalle ja kissan nukkumapaikalle. Juuri tällä hetkellä tosin kisuliinimme on äitini hoivissa (ja kissanvessa varastossa), mutta kisu on tulossa taas meille asustelemaan kesän jälkeen. Tässä pari kuvaa tilasta ennen penkin tuloa.



Ainoa järkevä ja kohtuuhintainen vaihtoehto oli nikkaroida säilytyskaluste itse. Leveyttä penkillemme tuli 110cm, korkeutta noin 50cm ja syvyyttä 38cm. Rakensin penkin 4cm paksusta mäntyliimapuulevystä, jotta se kestäisi myös useamman istujan yhteispainon. Penkin taakse halusin koivuvaneriseinän, joka suojaisi kodinhoitohuoneen maaliseinää kosteudelta. Vaneriseinään kiinnitettiin ilmettä tuomaan 4cm leveää mäntypeitelistaa sekä kuusi pyyhekoukkua, hyllynkannakkeet ja hyllylevy. Näin maksimoitiin säilytystila koko huonekorkeudelle.


Penkin alaosaan tuli kaksi lokeroa säilytyslaatikoille. Näihin laatikoihin meillä saadaan sijoitettua kartonki- ja lehtikeräykseen menevät roskat.

Joku ehkä jäi pohtimaan aiemmin mainittua kissanvessan sijoitusta. Tämäkin on ratkaistu, nimittäin toinen hyllylevyistä on vedettävistä pois, ja tilalle nikkaroin vanerista kissanvessalle upotuskauluksen, jonka keskelle kissanhiekkalaatikko uppoaa. Kissan ollessa meillä otan siis harmaat säilytyslaatikot pois, ja toiselle puolelle tulee kisun nukkumapaikka ja toiselle puolelle hiekkalaatikko.


Koko komeus on vahattu Osmo Colorin lumivalkoisella puuvahalla. Vahakerroksia tuli kalusteeseen kolme, ja osien vahaaminen ja kerrosten kuivuminen vei noin kaksi viikkoa. Puuvaha hylkii vettä, jonka vuoksi naulakkokoukkuihin voi laittaa saunan jälkeen märät pyyhkeet ilman pelkoa puuosien pilalle menemisestä. Koska puu on pehmeä materiaali ja arka kolhuille, halusin silti penkin päälle istumatyynyt. Sopivat löytyivät Jyskin kesäalesta neljän euron kappalehintaan. Superhyvä löytö!

Ylähyllylle pääsivät puolestaan punoskorit, joihin on tarkoitus todennäköisesti laitella vessapaperi- ja talouspaperirullat. Kuvien oton jälkeen kävin ostamassa vielä kolmannenkin korin hyllylle. Näppärää, käytännöllistä ja kaunista! :)


Lopuksi viimeistelin kokonaisuuden pienillä yksityiskohdilla: kesähatulla, ihanalla Rivièra Maisonin rantakassilla ja kylpytuotteilla. Pyykinpesukoneen päälle pääsivät Loviisasta ostettu vanha pyykkilauta sekä puiset pyykkipojat karhutölkissä.




Ja vielä silmäys kodinhoitohuoneeseemme kylppäristä päin!


Olisi huippua kuulla, mitä tykkäätte muutoksesta. Minusta tila saatiin paljon aiempaa paremmin käyttöön ja muutenkin se tuntuu avarammalta ja raikkaammalta. Nikkarointia olisi hauska jatkaa syksyllä, mutta nyt on aika pitää vuoden ansaittu paussi puutöistä, kun perheeseemme pitäisi syntyä kesävauva reilun kuukauden sisällä. No, onneksi puutyökursseja järjestetään kansalaisopistolla joka vuosi, joten pääsen takaisin rakkaan harrastuksen pariin vuodenkin päästä.

Inspiroivia ja aurinkoisia kesäpäiviä teille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...