keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Keskikesän kermainen lohikeitto

Kesään kuuluvat minusta erottamasti käynnit torin vihannes- ja marjakojuilla. Tulee mahtava fiilis, kun seurailee, mitä kesän sato tuo tullessaan. Avomaan kurkkuja, porkkanoita, varhaiskaalia, varhaisperunoita, sipulinippuja, tomaatteja, mansikoita... Lista on loputon, ja mieli tekisi kahmaista jos jotakin kojuilta mukaan. Tykkään kovasti lohikeitosta, kuten varmaan aika moni muukin suomalainen. Se on klassikkoruoka, joka maistuu niin kesä- kuin talvipäivänäkin. Kesällä on vain niin ihanaa, kun keittoa pääsee valmistamaan torin antimista. Siispä ajattelinkin jakaa hyväksi havaitsemani kermaisen lohikeiton reseptin täällä blogissani!


Keskikesän kermainen gluteeniton lohikeitto
(6-8 annosta, valmistusaika noin 1h)

  12 varhaisperunaa
3 porkkanaa
1-2 kesäsipulia varsineen
n. 1,7 litraa vettä
2 gluteenitonta kala- tai kasvisliemikuutiota
2 laakerinlehteä
15 maustepippuria
800g lohta
3dl kuohukermaa
1dl tuoretta tilliä
voita
oliiviöljyä
suolaa
sitruunalohkoja (tarjoiluun)

1. Pese kasvikset ja kuori porkkanat. Paloittele perunat kuorineen, viipaloi porkkanat ohuiksi viipaileiksi ja hienonna sipulit varsineen. Jos kesäsipulit ovat kookkaita, yksi tai puolitoista sipulia riittää.



2. Poista lohifileestä nahka ja ruodot, ja kuutioi lohi reilun kokoisiksi paloiksi. Silppua tuore tilli.
 
3. Kuullota porkkanoita ja sipuleita voi-öljyseoksessa keskilämmöllä kattilassa noin 5 minuuttia, tai kunnes sipulit ovat pehmenneet. Älä anna kasvisten ruskistua.


4. Kaada kattilaan kasvisten joukkoon vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot sekä laakerinlehdet ja maustepippurit. Vaihtoehtoisesti käytä valmista (itsetehtyä) kala- tai kasvislientä. Keitä kannen alla viisi minuuttia miedolla lämmöllä.

5. Lisää paloitellut perunat ja keitä vielä 10 minuuttia.


6. Lisää keittoon kuutioitu lohi ja kerma, ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Keitä sitten miedolla lämmöllä kannen alla 5-8 minuuttia tai kunnes lohi on kypsynyt. Tarkista suola, ja lisää tarvittaessa keittoon ripaus suolaa. Lisää keiton joukkoon silputtu tilli.
 
7. Valmista tuli! Annostele kulhoihin ja tarjoile kalakeitto sitruunalohkon kera.


Luonnollisesti parhainta olisi, jos ehtisi keittämään itsetehdyn kalaliemipohjan kalanperkeistä. Valitettavasti minulla on harvoin aikaa sen tekemiseen, joten suosin tässä keitossa Reformin luomu kasvisliemikuutioita, joissa ei ole gluteenia eikä natriumglutamaattia tai hiivauutetta.

Itsetehty liemipohja tai ei, tällä ohjeella syntyy joka tapauksessa varsin mainio klassikkokeitto, jonka liemen nelivuotias poikamme hörppii viimeiseen tippaan asti. Silloin sen täytyy olla hyvää, eikö niin? :)

Herkullisia hetkiä ja postailkaahan kommenttia, jos innostuitte kokeilemaan reseptiä! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...