keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Loihdi kotiisi kutsuva kesäterassi

Suomen suvi on nyt suloisimmillaan! Kesäkuun raikas vehreys, auringon lämmin hehku iholla ja lintujen heleä metsästä kantautuva liverrys... siinä ainekset ihanimpaan kesäpäivään!

Kesän korvalla perheemme alkaa viettää yhä enemmän aikaa lasitetulla terassillamme, joka on koko perheemme kesäolohuone. Ihan perinteisintä ruokailuryhmää meillä ei siellä ole, vaan olemme halunneet terassista ennemminkin kutsuvan löhöilypaikan, jossa lapset voivat leikkiä ja me aikuiset puolestaan juoda päiväkahvit ja rentoutua sohvalla pötkötellen. Muutamalla helpolla vinkillä terassista kuin terassista sukeutuu kesäkeidas, josta ei malttaisi siirtyä sisälle ollenkaan!


Jos vain kukkaronnyörit antavat periksi, suosittelen lämpimästi lasittamaan ainakin osan katetusta terassista. Lasien avulla terassikauden voi aloittaa jo toukokuussa ja lopetella vasta syyskuussa. Parasta laseissa on se, että niiden avulla jokaisen terassin kulman ja seinustan voi huoletta sisustaa kalusteilla ja tekstiileillä, jotka eivät ole täysin säänkestäviä. Pienetkin neliöt tuntuvat näin isommilta!



Isoin sisustuksellinen ja terassin toimivuuteen vaikuttava valinta koskee kalusteita. Meillä päätettiin jättää ruokailuryhmä hankkimatta, koska terassimme on aivan kotimme keittiön vieressä, ja pienten lasten kanssa ruokailu on yksinkertaisesti helpointa ja siisteintä hoitaa sisällä. Emme muutenkaan halunneet uhrata rajallisia neliöitä ruokapöydälle, vaan pyhittää terassimme rennolle koko perheen oleskelulle säällä kuin säällä. Niinpä valitsimme isoimmaksi kalusteeksi mäntyisen laverisohvan, jonka voi halutessaan levittää vuodesohvaksikin. Käsinojat ovat kapeat, jotta istumatilaa jäisi enemmän ja sohvan profiili matala, joka puolestaan avartaa sisustuksen ilmettä. Mäntypuun vahakäsittelyn ansiosta sohva kestää ilmankosteutta (ei tosin suoraa sadetta) ja onkin sen tähden terassilla ympäri vuoden. Kannattaa siis katsella muitakin kuin polyrottinkisia sohvia terassin sisustusta miettiessä.


Sohvan lisäksi terassilla kannattaa olla parikin eri korkuista pikkupöytää, joiden ääressä voi nautiskella aamu- tai päiväkahvit sekä pienet purtavat. Isompien lasten kanssa ruokailukin onnistuu matalammalla pöydällä, kunhan vain laskutilaa ja istumapaikkoja on riittävästä. Meillä on tähän tarkoitukseen mm. kuormalavoista nikkaroitu sohvapöytä sekä puolipyöreä puinen sivupöytä. Minulla on tapana koota eri pöydille ja jakkaroille yrttiruukkuja, kesäkukkia, pikkutonkkia ja maljakoita, joita sitten tarvittaessa siirrän terassin seinähyllyille ja lattialle jos kahvittelemme terassilla isommalla joukolla.



Säilytystilaa ei voi koskaan olla liikaa terassillakaan, jonka vuoksi appiukko nikkaroi grillimme päälle pitkät seinähyllyt. Niiden päälle voi luoda yrttipuutarhan tai koota niille vaikkapa kauneimpia vanhan ajan aarteita.



Kalusteiden valitsemisen jälkeen onkin aika viimeistellä terassista kutsuva kesäkeidas pehmeillä vilteillä, muhkeilla tyynyillä, matolla ja jos mahdollista, verhoilla. Läpikuultavat valkoiset verhot tarjoavat terassille paitsi varjoa porottavalta auringolta, myös näkösuojaa tiivisti rakennetussa naapurustossa. Jos perheessä on pieniä leikki-ikäisiä, kannattaa tilan salliessa tuoda terassille myös tiipii-teltta. Tiipii tarjoaa varjoisen ja viileän leikkipaikan auringon paahtamalle terassille keskellä päivää.


Suosittelen panostamaan myös yhtenäiseen värimaailmaan. Vaaleat ja turkoosin sävyt viilentävät ja rauhoittavat, keltaiset ja pinkit piristävät puolestaan terassin ilmettä harmaan pilvisenäkin päivänä. Meillä on päätetty pysyä neutraalissa vaaleassa värimaailmassa, joka tasapainottaa oranssia takaseinää sekä ruskeaa öljyttyä terassilaudoitusta.


Tykkään myös koota pieniä mielenkiintoisia asetelmia luonnonmateriaaleista maljakoihin, alumiinisiin kakkuvateihin, tarjottimille ja hyllyille. Näin terassilla katse ei kulje suoraan tilan läpi päästä päähän, ja vaikutelma ei ole liian kliininen.




Terassin vehreän kutsuvaan kesäilmeeseen kuuluvat oleellisesti myös erilaiset kukat ja yrtit. Meillä laitettiin täksi kesäksi terassille lähinnä yrttejä, joiden lisäksi nostelen maljakoihin luonnonkukkia ja kasveja, joita metsäisten lenkkipolujen reunamat pursuavat. Jos terassilla on lasitus, kannattaa huomioida aurinkoisena päivänä kiinni olevien lasien nostavan lämpötilan helposti yli neljäänkymmeneen asteeseen. Näin ollen varjossa viihtyviä tai tasaista kosteutta vaativia kukkia ei kannata välttämättä terassille tuoda. Esimerkiksi terassihortensialle lämpötila on terassillamme ollut liian korkea, kun taas monet palmut, kaktukset ja nahkealehtiset kasvit nauttivat lämmöstä.



Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja hyötyä oman terassisi tai parvekkeesi laittamiseen! Itse taidan nyt ottaa löhöasennon sohvalla, ja uppoutua toviksi lueskelemaan sisustuslehtiä kaikessa rauhassa. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...