tiistai 4. kesäkuuta 2019

Yrttipuutarha rivitalon terassille

Suurin osa tämän kesän yrteistä ja vihannesten taimista on nyt istutettu! Luulin upottavani sormeni multaan jo aiemmin, mutta toukokuun viileän sään ja perheemme viikon mittaisen kesälomareissun vuoksi homma sai odottaa helatorstaihin asti. Aurinkoisen sään saattelemana kävin poikani kanssa ostosreissulla paikallisella puutarhalla, josta mukaan lähti muun muassa pari laatikollista yrttejä, tomaatintaimia ja kesäkukkia. Toisin kuin aiempina kesinä, halusin tänä vuonna terassillemme enemmän hyötykasveja kuin kukkia. Yrtit tuovat samaa kesäistä vehreyttä terassille kuin kukatkin ja sitä paitsi niitä on ihana käydä napsimassa ruokiin, kastikkeisiin ja smoothiehin.


Viime kesänä käytin mm. basilikaa ja oreganoa niin monen ruoan ja salaatin maustamiseen, että loppukesästä yrteistä oli pelkät rangat jäljellä. Tästä viisastuneena tuplasin yrttitaimien määrän, ja istutin yrtit saman tien suuriin ruukkuihin. Basilikan ja oreganon lisäksi meillä kasvaa ruukuissa myös timjamia, marokonminttua ja rosmariinia. Minttu on tsatsikiin ja smoothieihin, timjami salaatteihin ja uunikalaan, ja rosmariini lihapatoihin ja lohkoperunoihin. Tulee kyllä ihan vesi kielelle jo vain ajatellessa näitä lempparikesäruokiani! Täksi kesäksi valitsin myös rucolaa, josta pidän salaateissa kovasti.



Isoimpien ruukkujen alle laitoin alumiiniset kakkuvuoat, jotka tuovat mukavaa rustiikkia särmää terassin sisustukseen. Marokonmintun valkoisen ruukun laitoin punoskoriin pöydän alle. Siellä minttu saa sopivasti vuorotellen valoa ja varjoa. Rosmariinin ja tomaatintaimet puolestaan istutin Ikean pitsireunaisiin valkoisiin metalliruukkuihin. Punasaviset ruukutkin olisivat ihania, mutta valkoinen väri on jotenkin vain niin raikas ruskeaa lattialaudoitusta vasten...




Tuntuu, että alkukesän vehreys levittäytyi huumaavalla tavalla lasitetun terassimme sisäpuolelle näiden yrttiruukkujen myötä! Rakastan terassilasejamme vuosi vuodelta enemmän. Lasitus suojaa yrttejä ja tomaatteja viimalta ja viileiltä öiltä, jotka kuuluvat suomalaiseen alkukesään. Toisin oli viime vuoden toukokuussa, jolloin jo äitienpäivänä istuimme hellevaatteissa uimarannalla jätskiä syöden! Muutenkin lasituksen ansiosta terassin koko tilan saa sisustaa huoletta laidasta laitaan, ilman pelkoa sateesta. Siksi meillä onkin terassilla ympäri vuoden ihan tavallinen sisälle tarkoitettu nukkamatto, verhot ja puisia huonekaluja.



Ihan pelkkiin ruukkuihin eivät istutukseni tänäkään kesänä rajoitu. Viime kesänä avoterassin päätyyn nikkaroituihin istutuslaatikoihin on tulossa kesäkurpitsaa, ruohosipulia, tilliä, retiisiä ja herneitä. Nämä pärjäävät paremmin säiden armoilla, ja varsinkin ruohosipuli tuntuu olevan poikani ja hänen pihakavereiden suosiossa! Aina takapihalla leikkiessään he käyvät napsimassa ruohosipulia suihinsa. :) Helatorstaina multaan pääsivät jo kesäkurpitsa, samettikukat ja ruohosipulit, mutta muut kylvöhommat saavat odottaa vielä pari päivää.


Etuovellemme on tulossa myös violetin ja pinkin sävyisiä kesäkukkia, mutta palaan niihin myöhemmin. Ihan yhden päivän aikana ei ehdi saada kaikkea valmiiksi, varsinkin kun minulla alkaa jo painaa hieman masu kesällä syntyvän uuden perheenjäsenen vuoksi... :) Toisaalta lasketun ajan läheneminen kummasti nopeuttaa erilaisten projektien loppuunsaattamista, kun tietää, että uuden tulokkaan synnyttyä ei ihan ensimmäisenä pääse pihamaalle kuokkimaan tai huonekaluja vahaamaan...

Minun piti laittaa toukokuun puolella blogiini kuvia puutyökurssini tuotoksesta, mutta se valmistuukin vasta ihan näinä päivinä, joten toivottavasti pääsisin kuvaamaan ja naputtelemaan tarinaa siitä ensi viikoksi. Sitä ennen ihanaa ja aurinkoista kesän alkua teille kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...