keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Kurkistus kesäistutuksiin

Heinäkuu vaihtui ja nyt on aika jo aloittaa korjaamaan satoa terassin istutuslaatikoista! Ensimmäinen erä retiisejä on kypsynyt ja parin viikon sisällä pääsemme nauttimaan kesäkurpitsoista. Täytyy sanoa, että terassin päätyyn nikkaroidut istutuslaatikot olivat huippu ratkaisu! Taimet eivät kuivu niissä läheskään yhtä helposti kuin ruukuissa.

Tänä vuonna laitoin istutuslaatikoihin yhden kesäkurpitsantaimen, samettikukkia, ruohosipulia, tilliä, retiisiä ja salaattia. Viime kesä osoitti, että oikeasti yksi kesäkurpitsantaimi riittää näinkin isoon laatikkoon (vaikka aluksi sitä kovasti epäilinkin!). :)



Jokaisesta kesäkurpitsankukasta kasvaa yksi kesäkurpitsa, joten aika kivasti näyttäisi olevan satoa luvassa. Salaatit sen sijaan tuntuvat kasvavan hitaasti. En esikasvattanut siemeniä toukokuussa, vaan kylvin ne suoraan laatikkoon vasta kesäkuussa. Niinpä salaattiaineksia saa vielä odottaa tovin! Onneksi salaattia saa kaupastakin :).

Sen sijaan retiisien kypsyminen vie vain muutamia viikkoja. Ruohosipulit ostin pieninä taimina, koska kun yritin pari kesää sitten kylvää ruohosipulin pelkästä siemenestä, sato oli aivan onneton. Pienistä taimista kasvaa parissa viikossa komeat mätäkset, eli jos kärsivällisyyttä ja aikaa kasvatteluun ei riitä, suosittelen tätä strategiaa siementen kylvämisen sijaan. :)



Kuten jo aiemmin kesäkuussa blogissani kirjoitin, päätin tänä vuonna panostaa enemmän hyötykasveihin kuin kesäkukkiin. Terassin puolella ainoa kesäkukka on poikamme itselleen puutarhalta valitsema pinkki petunia. Se kukkii kiitollisesti viikosta toiseen, kun vain muistaa riittävän kastelun paahteisella terassilla ja kuolleiden kukkien nyppimisen.


Etuoven sisäänkäynnille minun oli pakko saada jälleen suosikkini kesäkukista eli terassihortensia. Tänä vuonna terassihortensian osto venähti kesäkuun alkuun johtuen toukokuisesta kesälomareissustamme. Aloin jo pelkäämään, vieläkö kaupoissa olisi terassihortensioita saatavilla reissun jälkeen. Joskus kun ne ovat loppuneet jo toukokuussa. Mutta onneksi oli! Poiketen aiemmista vuosista päädyin violettiin terassihortensiaan valkoisen sijasta.




Violetti terassihortensia sointuu kivasti parvekelaatikoiden pinkkeihin harjaneilikoihin ja hopeaputoukseen. Istutin parvekelaatikoihin myös tähkälaventelia, mutta valitettavasti ne olivatkin jo kuivahtaneet niin pahasti rautakaupan viherpihalla, että ne eivät enää elpyneet vaan rupsahtivat lopullisesti... Onneksi hopeaputous peittää suurimman osan laventeliparkojen rangoista!


Onko sinulla suosikkikukkia, jotka istutat pihalle kesästä toiseen? Terassihortensia on minun lempikesäkukkani, mutta tykkään myös maljaköynnöksestä ja laventelista. Oliivipuutkin ovat ihania, samoin puksipuut. On vain sääli, että niistä pitää luopua aina syksyn tullen!

Mutta ei enempää puhetta syksystä, koska juuri nyt pitää nauttia auringonsäteistä ja pehmeästä ruohomatosta varpaiden alla! Sekä tietenkin kukkaloistosta ja puutarhan antimista :). Meillä heinäkuu on erityisen jännittävää aikaa tänä vuonna, sillä odotamme perheeseemme uutta pienokaista. Jos blogiini tulee muutamien viikkojen postaustauko, se tarkoittaa todennäköisimmin sitä, että tämän bloggaajan huomion on vienyt pieni prinsessa <3.

Ihanaa heinäkuuta teille, rakkaat blogini lukijat!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...