keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Pakkaspäivän pelastus: thaimaalainen kalakeitto

Mikä olisikaan ihanampaa kylmänä talvipäivänä, kuin mausteisen tuoksuva, värikäs ja lämmittävä keitto? Päätin laittaa jakoon tänne suosikkikalakeittoni ohjeen uusien ruokalautastemme kunniaksi. Täytyy sanoa, että joskus rento kokkailu villasukat jalassa on parasta kotoilua :).


Tätä keittoa on keitelty joka talvi jo yli kymmenen vuoden ajan. Sain reseptin ystävältäni, joka oli sen aikoinaan bongannut Koti ja keittiö -lehdestä. Tuunaan yleensä keittoa lisäämällä siihen chiliä, raastettua limenkuorta ja pari teelusikallista inkivääritahnaa. Olen merkannut reseptiin omat muokkaukset sulkuihin. Keiton voi myös tekaista kanasuikaleista, ja sekin toimii! 

Thaimaalainen kalakeitto
4-6 annosta, valmistusaika noin 30 min.
400g lohta fileenä
1 punainen paprika
2 rkl vihreää currytahnaa
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1 1/2 rkl kasvisfondia
2 kuivattua limen lehteä
1 tlk (400ml) kookosmaitoa
1 limetin mehu
(1 limen kuori raastettuna)
(2 tl inkivääritahnaa)
200g jättikatkaravunpyrstöjä (pienemmätkin käyvät)
noin 150 g sokeriherneitä (pakaste)
2-3 rkl tuoretta thaibasilikaa hienonnettuna
rouhittua mustapippuria
(+ chiliä oman maun mukaan)

Lisäksi tarjoiluun: keitettyä jasmiiniriisiä

1. Poista lohesta ruodot ja nahka ja kuutioi kala. Suikaloi paprika.
2. Kuumenna currytahnaa kattilassa hetki sekoitellen. Lisää vesi ja liemivalmiste, limen lehdet ja kookosmaito sekä limetin puristettu mehu. (Halutessasi lisää myös raastettu limen kuori ja inkivääritahna). Kuumenna melkein kiehuvaksi, mutta älä keitä.
3. Lisää paprikasuikaleet ja lohipalat (ja pilkottu chili) ja hauduta, kunnes kala on melkein kypsää. Lisää jättikatkaravunpyrstöt ja sokeriherneet ja hauduta vielä hetki. Mausta thaibasilikalla ja mustapippurilla.
4. Tarjoile keitto keitetyn jasmiiniriisin kanssa siten, että annostelet keittokulhon pohjalle ensin riisiä ja sen päälle keittoa.


Keitto pääsi Pentikin kulhoihin, joiden alle laitoin Ikeasta ostetut uudet, syvät FÄRGRIK-ruokalautasemme. Ihastuin niiden väriin ja muotoon, ja kokonsa (24cm) puolesta ne toimivat sekä keitolle että risotolle, pastalle, paellalle...


Toinen pakkaspäivän heikkouteni mausteisten keittojen ja pataruokien ohella on kuuma kaakao. Sen mausteeksi pääsevät vaihtelevasti kaneli, vaniljasokeri ja mariannerouhe. Kaakao tarjoillaan meillä talvisin Hackmanin Talvikannusta. Kannun hiutaleiden ajaton design on mieleeni ja mikä parasta, kannu sopii myös induktioliedelle :)!



Kuuman kaakaon pinnalle pitää saada aimo kasa vaahtiksia. Ne ovat heikkouteni, eikä niissä säästellä :).



Ja sitten vain sohvalle muki ja sisustuslehti kädessä haaveilemaan kevään tulosta...

Tämän myötä toivottelen ihanaa helmikuuta teille, blogini lukijat! Jospa se kevätaurinkokin alkaisi paistamaan, niin päästäisiin nauttimaan hankien hohteesta :)!


2 kommenttia:

  1. Kivat ruokaohjeet, kiitos! Menee kokeiluun. Reseptipostauksia voisi muuten olla useamminkin, uudet vinkit lapsiperheen keittiöön aina tervetulleita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista! Tuo keitto on nopea valmistaa, ja sopii senkin puolesta mainiosti lapsiperheen arkeen. Pitääpä laitella lisää reseptivinkkejä kevään mittaan... :)

      Poista

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...