perjantai 12. lokakuuta 2018

Samettinen kurpitsakeitto

Kurpitsat ovat vallanneet lähimarkettien hevi-osastot. Niihin on helppo hullaantua, vaikka ei ostaisikaan sitä viiden kilon painoista "jytkyä". Minun suosikkini on hokkaidokurpitsa, joka tunnetaan myös japanilaisena talvikurpitsana. Muoto on säilöntäkurpitsaa (sitä perinteistä isoa oranssia) pyöreämpi, ja ainakin minun näkemäni hokkaidokurpitsat ovat olleet varsin maltillisen kokoisia.



Tykkäämme keitellä kasvissosekeittoa ympäri vuoden, mutta syksyisin se maustetaan hokkaidokurpitsalla. Samettinen keitto on upean värinen ja kuuluu perheemme suosikkiruokiin. Näin kurpitsakauden ollessa parhaimmillaan, ajattelin laittaa jakoon meidän luottoreseptimme.



Samettinen kurpitsakeitto
(10 annosta, valmistusaika n. 1h30min.)

n. 1kg hokkaidokurpitsaa (paino kuorineen)
800g bataattia
2 isoa sipulia
500g jauhoisia perunoita
1kg porkkanoita
450g kukkakaalia (pakastekukkakaali käy myös)
1 kasvis- tai yrttiliemikuutio
1,5 litraa vettä
4dl ruokakermaa
mustapippuria
öljyä tai voita paistamiseen
(suolaa)
 
1. Kuori porkkanat ja sipulit, ja pilko ne. Kiehauta samaan aikaan litra vettä vedenkeittimessä.

2. Laita kattilaan tilkka öljyä tai pala voita, ja anna kuumentua. Kuullota porkkanoita ja sipuleita kuumassa öljyssä tai voissa pari minuuttia. Lisää joukkoon litra (kuumaa) vettä ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua 30 minuuttia.



3. Sillä välin kun keität porkkanoita ja sipuleita, kuori perunat ja vuole kuoret pois bataateista ja kurpitsasta. Kaavi kurpitsan sisusta pois, sitä ei hyödynnetä keitossa. Pilko perunat, bataatit ja kurpitsa. Kiehauta vedenkeittimessä puoli litraa vettä lisää.

4. Kun porkkanat ja sipulit ovat kiehuneet 30 minuuttia kasvisliemessä, lisää joukkoon pilkotut bataatit, perunat ja kurpitsa sekä puoli litraa (kuumaa) vettä. Anna keiton kiehua 20 minuuttia lisää.



5. Sillä välin kun keität porkkanoita, sipuleita, bataatteja, perunoita ja kurpitsaa, poista kukkakaalista lehdet ja kanta. Pilko lohkoiksi. Jos hyödynnät pakastekukkakaalia, kannattaa sulattaa se kulhollisessa kuumaa vettä ennen kasviskeittoon lisäämistä.

6.  Kun 20 minuuttia on kulunut (kohta 4), lisää kattilaan kukkakaalit. Vettä ei tarvitse enää lisätä. Keitä vielä 10 minuuttia, että kukkakaalitkin kypsyvät.



7. Ota kattila pois kuumalta levyltä ja soseuta keitto. Voit käyttää ensin puista survinta ja sen jälkeen sauvasekoitinta. Näin keitto ei roisku niin paljon soseutettaessa.


8. Kun keitto on sileää, lisää joukkoon 4dl ruokakermaa ja ripaus mustapippuria. Kiehauta vielä kerran niin, että keitto pulpahtaa. Tarkista myös suolan määrä.


9. Sitten vain keitto lautaselle ja nauttimaan! Keitto maistuu basilikan kera ja myös raejuusto on oiva lisä!


Maistuvia hetkiä! Jos testaat reseptiä, käyhän kirjoittamassa tänne, mitä pidit siitä. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...