keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Sisustusshoppailua Porvoossa

Vuosia olen haaveillut, että pääsisin kiertelemään vanhan Porvoon kapeita mukulakivikatuja. Pistäytymään paikallisissa pikkuputiikeissa ja tekemään persoonallisia löytöjä. Ja viettämään kiireettömän kahvipaussin jossain viihtyisässä kahvilassa. Haaveeni kävi toteen perheeni Lahteen suuntautuneella syyslomareissulla. Lahdesta käsin pääsimme kätevästi poikkeamaan Porvoossa päiväselti, kun ajomatkaankaan ei kulunut kuin tunti suuntaansa.

Vanha Porvoo tunnetaan varmasti parhaiten jokivarren punaisista ranta-aitoistaan. Niitä vastapäätä, joen toiselle puolelle mekin pysäköimme automme, ja nautimme kuulaasta syysaamusta ja hehkuvista auringonsäteistä. Aamun sää sai ruskaiset puut säkenöimään, ja jokivarsikuvista tuli mielettömän upeita.




Valokuvaushetken jälkeen jatkoimme matkaa siltaa pitkin joen yli vanhan kaupungin tunnelmallisille kaduille.

Valtaosa vanhan Porvoon putiikeista on keskittynyt kahdelle kadulle, Jokikadulle ja Välikadulle. Mannerheiminkadun sillalta aina vanhalle raatihuoneelle asti näiden mukulakivikatujen varsilla on ihastuttavia sisustus- ja antiikkikauppoja, suklaapuoteja, vaateputiikkeja ja vaikka mitä muuta.


Meidän käyntimme ajoittui maanantaille, jolloin muutama puoti oli suljettuna. Aluksi kiersimme nelihenkisellä porukalla kauppoja, kunnes perheemme miesväki sai hommasta kylläkseen ja suuntasi lähistöllä sijaitsevaan Muumi-teemaiseen leikkipuistoon. Tämähän sopi varsin mainiosti minulle ja äidilleni, koska saimme reilun tunnin omaa aikaa kiertelyä varten. :)

Päätin kerätä tähän postaukseen viiden vinkin listani vanhaan Porvooseen. Ihastuttavia putiikkeja on toki täällä enemmänkin, mutta jouduin tekemään karsintaa, ettei tästä postauksesta tulisi ihan kilometrin mittainen!

1. Sasu's Playhouse (Rihkamakatu 2, 2.krs)


Jos pitää tiikistä tai ylipäätään vanhasta puusta valmistetuista persoonallisista huonekaluista ja sisustusesineistä, kannattaa ehdottomasti tutustua Sasu's Playhouseen. Tällä 2000-luvun alussa perustetulla yrityksellä on mielettömän upea valikoima kierrätystiikistä valmistettuja oman malliston huonekaluja. Valikoimassa on työ- ja ruokapöytiä, tuoleja, hyllyjä, seinäkoristeita, puulaatikoita, valaisimia... oikeastaan ihan mitä vain. Minä ihastuin erityisesti puiseen työpöytään, joka olisi täydellinen poikamme huoneeseen. Niin ikään pidin mm. mustasta seinälokerikosta ja puisesta vaaterekistä. Ja mikä parasta, huonekalut voi myös tilata verkkokaupasta!





2. Ecomania (Rihkamakatu 2)

Kierrosta on kätevää jatkaa Sasu's Playhousen alakerrassa (katutasossa), jossa on suomalaisten käsityöläistuotteiden putiikki nimeltään Ecomania. Nimensä mukaisesti se myy muun muassa kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Minun suosikkini olivat Beloved by Brunoun uushopeiset aterimet, joihin oli kirjainmeistellä kaiverrettu erilaisia tekstejä. Sipaise hellästi -veitsi oli pakko ostaa itselle muistoksi Porvoon reissulta. Kovasti houkuttelivat myös nuo haarukat...



3. Vanille Home (Jokikatu 12)


Parikymmentä metriä edempänä vanhan raatihuoneen suuntaan oranssisessa kivitalossa sijaitsee romanttisen ja hempeän sisustajan luottoputiikki, Vanille Home. Täällä ovat edustettuina mm. Rivièra Maison, Greengate, Pipol's Bazaar ja PR Home.


Valikoimassa on enimmäkseen kodinsisustustuotteita, mutta myös kauniita, herkkiä ja naisellisia vaatteita ja koruja. Kaikkea kaunista on paljon, joten valmistaudu seisomaan hieman pidempi tovi jokaisen hyllykön tai pöydän äärellä. Omiin suosikkeihin kuuluivat PR Homen luonnonmateriaaleista valmistetut punosvalaisimet, etenkin joulutähti. Olipa upea! Olen myös viime aikoina tykästynyt kovin Pipol's Bazaarin korvakoruihin, joten niitäkin piti ihastella.






4. Petri'S Chocolate Room (Jokikatu 16)



Mitä olisi sisustusshoppailu ilman nautinnollista kahvihetkeä? Upeat käsintehdyt suklaat ja toinen toistaan maukkaammat kakut sekä herkulliset erikoiskahvit, yhdistettynä vieläpä kauniiseen ja tunnelmalliseen kahvilamiljööseen - näistä aineksista on tehty Porvoon ihanin kahvila. Petri Sirénin käsissä syntyvät praliinit ja kakut suorastaan sulavat suussa. Me maistelimme passion-vadelmakakkua, mustikkajuustokakkua sekä porkkanakakkua, eikä ylistäville lauseille meinannut tulla loppua. Mikä parasta, kaikki praliinit sekä osa kakkuvalikoimasta ovat gluteenittomia. Jos joku kahvila on keliaakikon taivas, niin se on taatusti tämä.




5. Koti- ja keittiöliike Welmans (Välikatu 8)


Kierroksen lopuksi kannattaa kaartaa Jokikadulta Välikadun puolelle. Välikatu 8:n vanhassa puutalossa on koti- ja keittiöliike Welmans, jonka alakerta on omistettu laadukkaille ja kauniille keittiötarvikkeille, ja yläkerta rouhean rennolle kodinsisustukselle. Yläkerta oli minun suosikkini, siellä oli upeita pellavaisia tyynyjä ja punoskoreja. Myös mustat metallituolit viehättivät kovasti. Yläkerrassa hurmaavat kävijänsä myös rustiikki hirsiseinä ja paksut kattoparrut! Seinään oli lisäksi kiinnitetty mainio kyltti. Lue sen teksti, niin ymmärrät, miksi se vetosi tähän bloggariin! :)




Jos nämä viisi liikettä eivät vielä tyydyttäneet shoppailuintoa, niin lisävinkkeinä voisin mainita esim. Välikadulla sijaitsevat lelukauppa Riimikon ja Brunbergin suklaakaupan sekä Jokikadulla sijaitsevan sisustusliike Åttan.

Aivan Vanille Homen naapurissa Jokikadulla on puolestaan mainio antiikkiliike, Jokikadun Antiikki, jossa kannattaa käydä ihastelemassa etenkin suomalaista taidelasia ja keramiikkaa. Näin siellä sellaisia harvinaisuuksia, joita tulee vain satunnaisesti vastaan sisustuslehtien sivuilla. Toinen tutustumisen arvoinen antiikkiliike on Jokikatu 22:n Porvoon Antiquehouse. Tässä liikkeessä oli mainio valikoima esimerkiksi vanhoja hopeisia ja hopeoituja aterimia, jotka olisivat omiaan maalaisromanttisen joulupöydän kattaukseen.

Loppuun laitan vielä pari fiilistelykuvaa Porvoon kaduilta...



Ja jos joku vielä pohtii Porvooseen menoa tämän vuoden puolella, niin suosittelen ajoittamaan vierailun joulun alle. Silloin vanhaassa Porvoossa leijailee satumainen joulutunnelma...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...