keskiviikko 17. lokakuuta 2018

DIY: Hurmaavat kuusi- ja pitsijoulukortit

Tänä vuonna maltoin mieleni lokakuun puoliväliin asti, kunnes tein perinpohjaisen katselmuksen askartelulaatikkooni ja kaivoin ensimmäiset joulukorttitarpeet esille. Työkavereitani nauratti melkoisesti, kun kerroin aloittaneeni joulukorttien teon. Mutta näin se vain minulla menee: saan suurimman nautinnon joulukorttien askartelusta, kun saan väkertää ne rauhassa ja rakkaudella, höyryävä glögimuki käden ulottuvilla. Jouluaskartelu suo minulle mahdollisuuden virittäytyä vähitellen joulun odotukseen ja joulufiilistelyyn. Ja kun hyvissä ajoin aloittaa, niin ei tule hoppu ja ahdistus, kun postilaatikkoon ilmestyy marraskuussa se tuttu punainen kakkosluokan joulutervehdyksille tarkoitettu postituskuori.

Joulukorttien ideoiminen on minusta hurjan hauskaa. Viime vuonna tein graafiset mustavalkoiset kortit vanhan ajan fonteista innostuneena (klikkaa tästä nähdäksesi nämä kortit). Aiempina vuosina teemoina ovat olleet muun muassa lumihiutaleet, piparit ja vanhan ajan joulu (klikkaa tästä nähdäksesi lumihiutaleaiheisia kortti-ideoita).

Täksi vuodeksi päätin tehdä ensinnäkin kuusikortteja.


Joulukuusi on teemana hyvin perinteinen, mutta ajattelin tehdä kortit uudella tavalla. Kuten sisustuksessa myös joulukorteissa pidän eniten modernista tyylistä maustettuna ripauksella maalaisromantiikkaa. Harmoninen ja tyylikäs lopputulos saavutetaan sillä, että eri elementtejä ja värejä on hillitysti. Tämän joulun kuusikorteissani korostuvat perinteiset joulun värit: vihreä, piparinruskea ja valkoinen.

Näihin kortteihin tarvitaan havunoksakuvioitua kartonkia, helmitarranauhaa (sekä tavallisena että lumihiutaleina), puhtaanvalkoisia tai luonnonvalkoisia yksi- tai kaksiosaisia korttipohjia sekä kirkasta kaksipuoleista askarteluteippiä. Kaksiosaisiin korttipohjiin käytin lisäksi kuparinvärisiä kuvioituja koristenauhoja.


Ensimmäiseksi leikkasin itselleni yhden mallikuusen, jonka avulla piirsin havunoksapaperin taustapuolen täyteen kuusikolmioita. Malli kannattaa olla vahvemmasta paperista, että se ei taitu piirrettäessä mallin mukaisia kuusia. Jos haluaa kortteihinsa perinteisemmän muotoisen kuusen, mallina voi käyttää vaikkapa metallista kuusipiparimuottia.


Sitten leikkasin kuuset irti ja aloin teippailemaan niitä kaksipuoleisella askarteluteipilla korttipohjiin. Olen todella innokas teippailija ja käytän äärimmäisen harvoin liimaa korttiaskartelussa. Siinä on se etu, että papereihin ei tule liimasta ryppyjä tai painaumia, eikä liimatahrojakaan.

Kuusen koristeeksi laitoin helmitarranauhaa, ikään kuin oksille riippumaan, ja latvaan asettelin lumihiutaleen, joka muotonsa puolesta näyttää perinteiseltä latvatähdeltä.


Kaksipuoleisten korttien sisätaitokseen teippasin vielä kuparinvärisen koristenauhan. Hyvän joulun toivotustekstin aion kirjoittaa korttiin kuparigeelikynällä.


Minusta näistä tuli todella ihanat - modernit ja näyttävät kortit perinteisellä teemalla, ja joissa on myös ripaus helmenhohdetta.

Jos ensimmäiset kortit syntyivät joulun perinteisiä värejä hyödyntäen, halusin toisista korteista hempeät ja suloiset. Idea lähti vaaleanroosasta pitsinauhasta, johon yhdistin lumihiutaleköynnöstarraa. Ja kuinka ollakaan, myös askartelusakseni sointuvat mukavasti tähän korttiin... :)


Pitsinauhassa itsessään ei ole liimatarraa, joten laitoin ensiksi keskelle korttia läpinäkyvää kaksipuolista teippiä, johon painoin pitsinauhan kiinni. Pitsinauha kannattaa katkaista oikeaan mittaansa vasta, kun sen on kiinnittänyt korttiin. Näin saa leikatuksi nauhan päät siistiksi kiinnittämisen jälkeen. Sen jälkeen kortti viimeistellään lumihiutaleköynnöstarralla. Halutessaan lumihiutaleiden keskelle voi vielä kiinnittää pikkuiset timanttitarrat kimallusta tuomaan.


Mielessäni on heti muutama ystävä ja sukulainen, keille aion lähettää juuri näitä vaaleanpunaisia ihanuuksia. Ja itsellenikin säästän yhden muistoksi.

Olisi kiva kuulla, kumpi korteista on sinun suosikkisi! Itse en osaa valita näiden kahden välillä, koska ne ovat teemaltaan niin erilaiset. Mutta molemmat ovat kyllä kovasti minun näköiset. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...