sunnuntai 4. marraskuuta 2018

DIY: Joulun kauneimmat kuusenkoristeet

Pitsiä, timantteja, helmiä, kimallusta, mutta myös ripaus rouheaa rustiikkisuutta... Näistä aineksista on tehty tämän joulun kauneimmat kuusenkoristeet!

Tapanani on ollut joka syksy väkertää tai tuunata itse mieluisia joulukoristeita kuuseen. Tänä vuonna joulupuumme oksille nostetaan riippumaan pahviset koristeet, jotka on koristeltu pitsinauhoilla, helmi- ja timanttitarroilla, ja muilla ihanilla kimaltavilla koristeilla.


Idean näihin kaunottariin bongasin useamman vuoden vanhasta Jeanne d'Arc Living -lehdestä, joka oli minulla lainassa ystävältäni. Lehdessä pahvikiekkojen koristeluun oli käytetty vanhan ajan irtohelmiä ja strasseja. Päätin kokeilla tehdä omat versioni koristeista niillä aineksilla, joita minulla jo muutenkin on laatikoissani joulukorttiaskartelua varten, eli mm. helmi- ja timanttitarroilla.

Ensin tein kokeeksi yhden koristeen. Sitten toisen. Sitten kolmannen... ja noh, loppua ei näytä tulevan! Ajattelin jakaa tähän blogiini kuusi mallia, joilla näitä koristeita voisi tehdä. Minun makuni mukaisesti koristeissa pitää olla herkkyyttä, kimallusta ja pastellisävyt. Mutta taivashan on rajana mallien ideoinnissa. :)


Mainiota näissä koristeissa on se, että ainekset ovat simppelit. Pohjaksi käy ruskea paksu pahvi, esimerkiksi tavanomainen ruskea pahvilaatikko. Pahviin piirretään halutun kokoisia ympyröitä, jotka saksitaan irti. Apuna minulla oli Iittalan Kivi-tuikkulyhty, jonka pohjan koko oli mielestäni juuri passeli koristeita ajatellen. Yhtä koristetta varten tarvitaan kaksi pahvikiekkoa.


Sitten onkin sen hauskimman osuuden vuoro, eli aloitetaan koristelu! Koristelu kannattaa tehdä sille puhtaalle puolelle, jolle ei piirtänyt ympyrää. Kaikista helpoimmalla koristelussa pääsee käyttämällä helminauhatarraa tai timanttinauhatarraa. Niistä voi leikata joko yksittäisiä koristeita tai käyttää niitä kiekon reunaa kiertävänä nauhana.


Itse päätin heti alussa, että haluan tehdä joulukoristeen molemmat puolet identtisiksi. Niinpä koristelin aina kaksi kiekkoa samalla tavalla. Tässä ensimmäisessä mallissa hyödynsin sekä valkoista että vaaleanpunaista helminauhatarraa, hopeisia ornamenttitarroja sekä vaaleanpunaisia timanttitarroja.


Muutamassa mallissa käytin ornamenttitarran päällä timanttikoristeita, jotka leikkasin irti leveämmästä koristenauhasta. Kiinnitin ne kuumaliimalla ornamenttitarrojen päälle. Vastaavia koristeita on tosin saatavana myös tarraversioina, esim. J.K. Primecolta.


Sitten kun kiekot on koristeltu, on aika siirtyä kiekkoja ympäröivän pitsinauhan kiinnitykseen. Pitsinauhan on hyvä olla leveydeltään 1,5-2cm. Silloin se ei ole liian kapea ja näkyy riittävästi kiekon reunoilta, muttei myöskään ole liian leveä ja siten hankala rypytettävä kiekon sisälle. Kiinnitin nauhan kiekon sisäpuolelle kaksipuoleisella teipillä, nauhaa kevyesti rypyttäen. Teippi kannattaa asettaa mahdollisimman lähelle reunoja, jotta pitsi kiinnittyy siihen kunnolla. Liimaa (ainakaan paksua) en hyödyntäisi vielä tässä vaiheessa kiinnitykseen.


Seuraavaksi kiekon keskelle laitetaan pituussuunnassa kaksipuolista teippiä, johon kiinnitetään ripustusnauha. Kannattaa katsoa huolella, että teippi tulee siihen suuntaan kuin haluaa koristeen kuusenoksassa riippuvan. Kiinnitysnauhaksi käy kapeampikin, 1cm leveä pitsi. Minun koristeissani kiinnitysnauhan mitta pahvikiekon ulkoreunasta ripustusmutkaan on noin 7cm suuntaansa (eli 14cm kiekon reunasta mutkaan ja takaisin). Jos tähän lisätään kiekon sisään jäävä pitsinauha, kokonaispituus lienee noin 25cm.


Sen jälkeen kiekon molemmat puolet (toinen pitsillä ja ripustusnauhalla, ja toinen ilman niitä) liimataan yhteen kunnon kerroksella Eri Keeperiä. Liimaa kannattaa levittää hieman myös rypytetyn pitsin päälle, koska kaksipuoleinen teippi ei yksin välttämättä pidä nauhaa kiekossa kiinni vuodesta toiseen. Ja muistathan vielä tsekata, ennen kuin laitat toisen kiekon kiinni liimapuoleen, että kuviot on kohdistettu samaan suuntaan molemmilla puolilla. Liimatut koristeet on syytä laittaa esim. kirjapinon alle painumaan toisiinsa kiinni ainakin muutamaksi tunniksi, ellei jopa yön yli. Alla vielä kuva minusta työn touhussa. :)


Ja valmista tuli! Tässä siis ensimmäinen malli, jossa väreinä valkoinen, hennon vaaleanpunainen, harmaa ja hopea.


Toisessa mallissa väreinä valkoinen, hennon vaaleanpunainen ja hopea. Kolmannessa mallissa puolestaan väreinä valkoinen, hopea ja harmaanvihreä.


Neljännessä mallissa värejä on vain kaksi, valkoinen ja hennon vaaleanpunainen. Mutta pitsikuviotarra antaa riittävästi ilmettä koristeeseen eikä muita värejä tarvita. Viidennessä mallissa on runsaasti säihkettä, väreinään valkoinen, hopea ja violettiin taittava harmaa.


Kuudes malli on muunnos viidennestä, eli värit ovat samat, mutta sommittelu ja tarrat hieman erilaiset.


Olen näistä niiiiiin onnellinen! En aavistanut kuinka upeat näistä lopulta tulisivat! Ehkä parhaat tekemäni koristeet ikinä! :)

En malta olla kuulematta, mikä näistä kuudesta mallista on teidän suosikkinne! Laittakaa kommentteja tulemaan, niin paljastan myös oman suosikkini. :)


Ihanaa ja tunnelmallista joulun odotusta teille kaikille, rakkaat blogini lukijat! Lisää jouluisia askarteluideoita on tulossa tässä marraskuun aikana, joten kannattaa pysyä kuulolla!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DIY: Rustiikki kirjahylly lastenhuoneeseen

Ihanan helteisiä kesäpäiviä on jo roppakaupalla takanapäin. Meidän perheessä on otettu kaikki kesälomasta irti - on reissattu ystävien luo e...